Wat zijn dingen om dankbaar voor te zijn? (10 voorbeelden)

Wat zijn dingen om dankbaar voor te zijn? (10 voorbeelden)

3 maart 2023
Bewerkt op 3 juli 2024
dingen om dankbaar voor te zijn koffie

Er is een grote kans dat je hebt gehoord over de positieve effecten van dankbaar zijn. Volgens de positieve psychologie, helpt het beoefenen van dankbaarheid bij het stimuleren van positieve emoties, het koesteren van ervaringen en het omgaan met tegenslagen.

Toch lijkt het soms alsof je geen dingen om dankbaar voor te zijn kunt vinden, zeker in moeilijke tijden. Je vraagt je misschien af hoe je dankbaarheid kunt tonen als het leven in de weg staat. Eén ding weten we zeker: dankbaarheid is de moeite waard, zelfs tijdens barre omstandigheden.

Dankbaar zijn in moeilijke tijden

Door dankbaarheid te beoefenen, sta je stil bij al het goede in je leven. Dit kan eruitzien als het zeggen van ‘dankjewel’ tegen de dingen die je vaak als zelfsprekend ziet: een warm bad, een fijn gesprek of een stille, rustgevende ochtend. Je kunt dankbaar zijn voor alles wat goedheid in je leven brengt – tastbaar of niet.

Het is geen kunst om dankbaar te zijn als alles om je heen meezit. Maar waar kun je dankbaar voor zijn als het noodlot toeslaat? En moeten we onszelf dwingen om het goede in alles te zien?

Stel, je komt thuis en je partner heeft je uit het niets verlaten. Moet je hier dankbaar voor zijn? Natuurlijk is het antwoord ‘nee’ als je er alles aan hebt gedaan om een goede partner te zijn. Je hoeft niet dankbaar te zijn voor het feit dat je partner je heeft verlaten. Wel kun je dankbaar zijn voor de keuzes die je maakt tijdens deze pijnlijke ervaring en de les die je hieruit leert.

Het idee dat we dankbaar moeten zijn voor alles in het leven – zelfs het lijden – is als het plakken van een kunstmatige pleister op een wond. Je onderdrukt de moeilijke emoties als je jezelf dwingt om overal het goede in te zien.

We halen de druk van onszelf af als we beslissen dat we niet dankbaar voor alles hoeven te zijn. Het is makkelijk om een dankbaarheidspleister op je wonden te plakken. Misschien zeg je tegen jezelf, “Wees gewoon dankbaar.” Maar het is veel krachtiger om te reflecteren op een bepaalde ervaring met de nieuwe kennis die je hebt opgedaan. Dan zeg je misschien, “Ik ben niet dankbaar voor het feit dat mijn partner me heeft verlaten, maar ik ben wel dankbaar voor de veerkracht die ik door deze pijnlijke situatie heb ontwikkeld.”

Waar kun je dankbaar voor zijn?

Toch is er enorm veel om dankbaar voor te zijn – als je er de tijd voor neemt. Dankbaar zijn gaat om het waarderen van wat je hebt, in plaats van het altijd verlangen naar meer. En vaak zijn dit de simpele dingen in het leven.

Soms kun je zonder zorgen genieten: een mooie zonsopgang, de eerste koffie van de dag of het zien van een dierbare. Op andere dagen is het feit dat je de dag hebt doorstaan al iets om dankbaar voor te zijn.

Heb je het gevoel dat er niets is om dankbaar voor te zijn? Ontdek welke kleine dingen jou gelukkig maken. Dit kan eruit zien als:

 • Een zonsondergang
 • Een glas water als je dorst hebt
 • Een comfortabel bed
 • Een lange knuffel van een dierbare
 • Je lichaam stretchen
 • Het gevoel na het sporten
 • Een goede nachtrust
 • De kans om ’s ochtends uit te slapen (na een lange week)
 • Een warm deken als je het koud hebt
 • De zon op een koude dag
dankbaar zijn koffie

Hoe kan ik me dankbaar voelen?

Ken je het warme gevoel dat ontstaat als je dankbaarheid beoefent? Als het antwoord ja is, wil je hier waarschijnlijk meer van ervaren. Het goede nieuws is: iedereen kan dankbaarheid beoefenen.

Probeer een dankbaarheidsmeditatie

De meeste mensen hebben de neiging om zich te focussen op de ongelukken in het leven. We verslapen ons, treffen vuile vaat aan in de gootsteen en missen vervolgens de trein naar ons werk. Genoeg redenen om je geïrriteerd te voelen.

Sta je wel eens stil bij dat waar je dankbaar voor kunt zijn? Je bent vandaag gezond wakker geworden, hebt een koelkast gevuld met eten en mensen om je heen die je liefhebben.

Hoe kun je dankbaarder zijn? Een dankbaarheidsmeditatie helpt je om stil te staan bij het goede, in plaats van het slechte. Want als we niet kunnen waarderen wat we hebben, zullen we nooit waarderen wat we krijgen. In de Meditation Moments app (categorie Dankbaarheid) vind je geleide dankbaarheidsmeditaties die je het warme gevoel van dankbaarheid laten ervaren.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

De volgende keer als alles mis lijkt te gaan, neem dan een momentje voor jezelf. Beluister een dankbaarheidsmeditatie uit de Meditation Moments app en focus je op de mooie dingen in je leven.

Waar kun je dankbaar voor zijn?

Je kunt dankbaar zijn voor alles wat goedheid in je leven brengt. Vaak zijn die kleine dingen, zoals:

 • De zon op een koude dag
 • Een glas water als je dorst hebt
 • Een comfortabel bed
 • Een lange knuffel van een dierbare
 • De kans om ’s ochtends uit te slapen (na een lange week)
Hoe kan ik me dankbaar voelen?

Een dankbaarheidsmeditatie helpt je om stil te staan bij het goede, in plaats van het slechte. Probeer een dankbaarheidsmeditatie uit de Meditation Moments app en ervaar het warme gevoel van dankbaarheid.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis