Hoe stel je persoonlijke doelen? Praktische tips en voorbeelden

Hoe stel je persoonlijke doelen? Praktische tips en voorbeelden

23 november 2022
Bewerkt op 28 november 2022
persoonlijke doelen stellen

Heb je het gevoel dat je niet je volledige potentie benut? En wil je groeien naar een betere versie van jezelf? Dan is het misschien tijd om naar je persoonlijke doelen te kijken. Dit zijn de doelen die je stelt om jezelf te verbeteren op persoonlijk gebied.

Maar hoe beslis je in welke delen van je leven je wilt groeien? Hoe stel je op basis hiervan je persoonlijke doelen op? En hoe realiseer je een nieuw doel?

Waarom persoonlijke doelen stellen?

Door persoonlijke doelen te stellen werk je aan je persoonlijke groei. Vaak komt er een punt waarop je je realiseert dat je niet je volledige potentie benut. Je wordt geleefd, werken kost je enorm veel energie en je ervaart continu een onrustig gevoel. En hoewel dit geen fijne situatie is om je in te bevinden, is er vaak een trigger nodig om te realiseren dat er verandering nodig is.

Persoonlijke doelen stellen zorgt ervoor dat je positief kunt veranderen. Je kunt wensen dat een situatie beter wordt, maar zolang je er niet actief iets aan doet zal er niks veranderen.

Hoe stel je persoonlijke doelen?

Het stellen van persoonlijke doelen is niet iets wat je zomaar doet. Het is een proces waar je de tijd voor moet nemen en wat bijdraagt aan je persoonlijke ontwikkeling. Het eerste wat je jezelf af moet vragen is: welke delen van mijn leven hebben groei nodig? Misschien weet je het antwoord op deze vraag al, maar het kan ook zijn dat je hier eerst even over moet nadenken.

Een manier om erachter te komen welke gebieden van je leven groei nodig hebben, is door te kijken naar welke situaties bepaalde gevoelens oproepen. Iedere emotie heeft een boodschap voor je als je ervoor openstaat:

  • Boosheid laat je zien wat je grenzen zijn
  • Jaloezie kan je laten zien wie je wilt zijn
  • Angst laat je zien waar je nog aan moet werken
  • Geluk wijst op wat jou vervulling brengt en waar je hart naar verlangt

Misschien haalt een collega het bloed onder je nagels vandaan maar heb je je nooit afgevraagd waar dit plotselinge gevoel van woede vandaan kwam. Als je diep nadenkt, kom je misschien tot de conclusie dat je collega over je grenzen is gegaan. En dat er onder die boosheid eigenlijk verdriet schuilt omdat je je niet gezien en gehoord voelt. Dit kan een teken zijn dat je moet oefenen met het aangeven van gezonde grenzen op je werk.

10 voorbeelden van persoonlijke doelen

Wat goede persoonlijke doelstellingen zijn verschilt van persoon tot persoon. Ontdek welke gebieden van je leven groei nodig hebben. Vaak hebben persoonlijke doelen te maken met thema’s als werk, relaties, intellect, gezondheid en spiritualiteit. Maar het kan van alles zijn – zolang het jou helpt om je volledige potentieel te bereiken.

Een paar voorbeelden van persoonlijke doelen zijn:

  • Een groeimindset ontwikkelen
  • Beter leren luisteren
  • Je tekortkomingen accepteren
  • Dagelijks dankbaarheid beoefenen
  • Beter leren omgaan met stress
  • ‘Nee’ leren zeggen
  • Beginnen aan een nieuwe studie
  • Een eigen business starten
  • Een ochtendritueel beginnen
  • Meer in het hier en nu leven
vrouw schrijft in notitieboek

Hoe werk je aan een persoonlijk doel?

Een persoonlijk doel kan groot voelen. Begin daarom klein. Verwacht niet dat je direct al je tekortkomingen kunt accepteren als je al je hele leven met een laag zelfbeeld worstelt. Begin bij de eerste stap.

Een eerste stap kan bijvoorbeeld zijn: iedere dag 5 minuten voor de spiegel staan om naar jezelf te kijken. Dit kan in het begin verschrikkelijk zijn, maar na verloop van tijd zul je merken dat je eraan gewend raakt om naar jezelf te kijken. Misschien lukt het je dan wel om op een neutralere manier naar jezelf kijken, zonder jezelf te beoordelen of te bekritiseren. En op een dag geef je jezelf misschien zelfs een compliment.

Het is belangrijk om je grote doel in kleinere doelen op te splitsen. Wat je dagelijks doet bepaalt uiteindelijk waar je over een jaar staat. Stel je voor dat je je eigenwaarde wilt vergroten. Bedenk dan welke dingen je dagelijks of wekelijks kunt doen om dichter bij dit doel te komen.

Misschien moet je eerst een boek over zelfcompassie lezen om beter te begrijpen hoe je meer compassie voor jezelf kunt hebben. Of helpt het om wekelijks te praten met een therapeut, zodat je professionele hulp krijgt.

Het proces is net zo belangrijk

Uiteindelijk is de weg naar het behalen van je doelen net zo belangrijk als het doel behalen zelf. Vergeet daarom niet om de tijd te nemen om te erkennen hoe ver je al bent gekomen! Vaak leert het proces zelf ons nog het meest.

Dus, pak een schrift en schrijf je persoonlijke doelen op. Wees niet bang om grootse doelen te stellen. Het maakt niet uit als je de bestemming nog niet kunt zien. Begin gewoon bij de eerste stap.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis