3 tips om emotionele veerkracht te ontwikkelen

3 tips om emotionele veerkracht te ontwikkelen

19 juli 2023
Bewerkt op 3 juli 2024
man met koptelefoon

Iedereen kan emotionele veerkracht ontwikkelen. Veerkrachtige mensen kunnen beter omgaan met stressvolle momenten en andere uitdagingen. Want de waarheid is dat die nu eenmaal bij het leven horen. Wil je beter leren om met stressvolle situaties om te leren gaan? In dit artikel lees je hoe je zelf emotionele veerkracht kunt ontwikkelen.

Wat is emotionele veerkracht?

Emotionele veerkracht verwijst naar iemands vermogen om met een stressvolle situatie of crisis om te kunnen gaan. Als je emotioneel veerkrachtig bent, lukt het je beter om ‘met het leven mee te bewegen’ in plaats van het leven met jou mee te laten bewegen. Veerkrachtigheid vraagt om een mate van aanpassing.

Waarom is het belangrijk om emotioneel veerkrachtig te zijn?

Er zijn veel dingen waar we controle over hebben in het leven. Maar er zijn ook enorm veel dingen waar we geen controle over hebben. Veel mensen hebben de neiging om alles te willen begrijpen. Misschien herken je wel dat je zelf graag de controle wilt hebben of wilt weten hoe bepaalde dingen gaan aflopen. Maar door dit te doen, verzet je je eigenlijk tegen een deel van het leven. Alles willen controleren betekent dat je je leven niet neemt zoals het komt.

Als je emotioneel veerkrachtig bent, vertrouw je erop dat dingen gebeuren zoals ze zouden moeten gebeuren. En dit betekent niet dat hier geen stress of crisis bij komt kijken. Beide horen namelijk bij het leven. Het betekent dat je op je eigen vermogen vertrouwt om beter met moeilijke situaties en emoties om te kunnen gaan als deze zich voordoen. Dit helpt je niet alleen in het dagelijkse leven, maar ook als je door een persoonlijke crisis gaat, zoals een relatiebreuk, het verliezen van je baan of het krijgen van een ziekte.

Hoe herken je een emotioneel veerkrachtig persoon?

De een kan van nature beter met stressvolle situaties omgaan dan de ander. Maar iedereen kan leren om emotioneel veerkrachtiger te zijn. Veerkrachtige mensen beschikken vaak over de volgende karaktereigenschappen:

  • Zelfbewustzijn. Veerkrachtige mensen zijn zich vaak bewust van wat ze denken en voelen en de reden hierachter. Ze kruipen niet in de slachtofferrol en weten dat de kwaliteit van hun gedachten invloed heeft op de kwaliteit van hun leven.
  • Doorzettingsvermogen. Mensen met emotionele veerkracht zien een tegenslag niet als een reden om op te geven. Ze weten dat tegenslagen bij het leven horen en zien een uitdaging niet als een obstakel.
  • Humor en optimisme. Hoewel ze ook doelgericht zijn, nemen veerkrachtige mensen moeilijke situaties niet te serieus. Het lachen om moeilijke situaties biedt vaak een nieuw perspectief. Veerkrachtige mensen zijn optimistisch en zien het beste in een uitdagende situatie.
  • Spiritualiteit. Voor sommige mensen helpt spiritualiteit bij het ontwikkelen van emotionele veerkracht. Spiritualiteit kan helpen bij het verminderen van angst en zorgwekkende gedachten, en zorgt zo voor meer innerlijke rust in het dagelijkse leven.
  • Sociale steun. Hoewel veerkrachtige mensen vaak onafhankelijk zijn, weten ze dat om hulp vragen geen teken van zwakte is. Ze weten hoe belangrijk het hebben van sociale steun is (op welke manier dan ook) en omringen zichzelf met gelijkgestemden.

Hoe bouw je emotionele veerkracht op?

Wil je emotionele veerkracht ontwikkelen om beter met de uitdagingen van het leven om te gaan? We geven je een aantal tips.

1. Word je bewust van je gedachten

Wat denk je op het moment dat je met een tegenslag te maken krijgt? ‘Waarom overkomt mij dit’ of ‘wat leert mij dit’? Door je bewust te worden van je gedachten, kun je leren om op een positieve manier naar uitdagingen te kijken.

Meditatie is een effectieve manier om je zelfbewustzijn te vergroten. Tijdens het mediteren maak je je hoofd vrij van negatieve gedachten, zorgen, kritiek en angst. Hierdoor kun je met een heldere geest naar een bepaalde situatie kijken. Je kunt het leven vanuit een nieuw perspectief bekijken en je kunt makkelijker oplossingen bedenken voor moeilijke situaties.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

2. Omring jezelf met gelijkgestemden

Misschien ken je deze uitspraak wel: ‘je bent het gemiddelde van de vijf mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt’. Deze uitspraak benadrukt het belang van de personen met wie je jezelf omringt.

Neem een moment om na te denken over je eigen bubbel. Met wat voor soort mensen omring je jezelf? En nog belangrijker: helpen deze mensen je vooruit? Omgaan met bekrompen mensen maakt het vrijwel onmogelijk om het beste in je eigen leven naar boven te halen.

3. Besteed genoeg aandacht aan zelfzorg

De aandacht die je aan je eigen welzijn besteed is enorm belangrijk. Net als onze telefoon, hebben wijzelf ook een batterij. En als onze batterij leeg is (na een gebroken nacht of een drukke werkweek) functioneren we minder goed.

Het leven komt niet zonder uitdagingen. Maar we kunnen deze uitdagingen makkelijker aangaan als we genoeg slapen, gezond eten, bewegen en af en toe een momentje voor onszelf nemen.

Wat is emotionele veerkracht?

Emotionele veerkracht verwijst naar iemands vermogen om met een stressvolle situatie of crisis om te kunnen gaan. Als je emotioneel veerkrachtig bent, vertrouw je erop dat dingen gebeuren zoals ze zouden moeten gebeuren. En dit betekent niet dat hier geen stress of crisis bij komt kijken. Beide horen namelijk bij het leven. Het betekent dat je op je eigen vermogen vertrouwt om beter met moeilijke situaties en emoties om te kunnen gaan als deze zich voordoen.

Hoe ontwikkel je emotionele veerkracht?
  1. Word je bewust van je gedachten
  2. Omring jezelf met gelijkgestemden
  3. Besteed genoeg aandacht aan zelfzorg
Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis