Yoga Nidra oefeningen: in 5 stappen naar diepe ontspanning

Yoga Nidra oefeningen: in 5 stappen naar diepe ontspanning

26 januari 2023
Bewerkt op 3 juli 2024
Yoga Nidra oefeningen

Yoga Nidra, ook bekend als “yogische slaap”, is een meditatietechniek waarbij lichaam en geest tot rust worden gebracht, om zo in een staat van ‘bewuste diepe slaap’ te komen. Dit zorgt ervoor dat je lichaam zich in korte tijd kan opladen en herstellen.

In dit artikel bespreken we stap voor stap hoe zo’n Yoga Nidra-sessie eruitziet en vertellen we welke Yoga Nidra oefeningen je zelf kunt kiezen voor innerlijke rust, betere slaap en meer ontspanning.

Welke Yoga Nidra oefeningen zijn er?

Tijdens een Yoga Nidra meditatie, leidt een stem je door een serie aan meditatie-oefeningen heen. Dit proces zorgt ervoor dat je surft tussen waken en slapen in; je hersenen gaan van de actieve beta-staat richting de alpha- en theta-staat en komen uiteindelijk in de delta-staat. Hierdoor kan je lichaam in een korte tijd diep ontspannen en helen.

Er is niet één juiste manier om Yoga Nidra te beoefenen. Een sessie bestaat vaak uit een aantal vaste onderdelen, zoals het vertellen van een verhaal, ademhalingsoefeningen, een bodyscan en een visualisatie. De volgorde en invulling van deze onderdelen hangt af van het thema van de sessie.

Op basis van jouw eigen behoefte op dat moment kies je een passende sessie. Vraag jezelf altijd af: waar heb ik behoefte aan op dit moment? Is het diepe ontspanning, het loslaten van zorgen of nieuwe, frisse energie?

Hoewel de meeste Yoga Nidra-sessies uniek zijn, bestaat een sessie vaak uit de volgende meditatie-oefeningen:

1. Ontspan het lichaam

Het is bij Yoga Nidra belangrijk om in een comfortabele houding te gaan liggen, zodat het makkelijker is om je te ontspannen. Je kunt op een yogamat gaan liggen of zelfs in bed. Zorg dat je een dekentje bij de hand hebt voor als je het koud krijgt en leg eventueel een kussen onder je knieën. Als je een comfortabele houding hebt gevonden, begint de geleide meditatie.

2. Zet een intentie

Zodra je je lichaam tot rust hebt gebracht, kun je een intentie zetten. Wat is je intentie voor deze sessie? Is het ontspanning, energie of zelfonderzoek? Door met een intentie te werken, zorg je voor meer diepte in je sessie.

3. Visualisatie

Vaak wordt er visualisatie gebruikt tijdens Yoga Nidra om de geest te kalmeren. Tijdens het visualiseren richt je je op een bepaald beeld. Hierdoor doorbreek je de stroom van gedachten die normaal gesproken door je hoofd heen gaan.

In de Meditation Moments app zijn er een aantal beelden die vaak terugkomen bij visualisaties, zoals helder wit licht, een bloementuin en de tempel van wijsheid.

4. Bodyscan

Tijdens dit onderdeel maak je verbinding met verschillende lichaamsdelen. Merk je dat er gedachten opkomen? Breng je focus terug naar je ademhaling of richt je aandacht op de stem. Ga met je bewustzijn langs de verschillende lichaamsdelen en stuur liefdevolle energie naar deze plek.

5. Afsluiting

Een sessie wordt vaak afgesloten met een wens of besluit. Binnen de Yoga Nidra wordt dit ook wel ‘Sankalpa’ genoemd. Een Sankalpa kies je altijd aan het einde van de sessie. Je lichaam is op dit moment helemaal ontspannen, wat maakt dat je beslist vanuit je intuïtie en niet vanuit je denkende geest.

Yoga nidra app

Wil je zelf de voordelen van Yoga Nidra ervaren en ben je op zoek naar een yoga nidra app? In de Meditation Moments app kun je verschillende Yoga Nidra oefeningen vinden die zorgen voor ontspanning, diepe slaap of meer innerlijke rust. Je kunt de oefeningen doen op ieder moment van de dag.

De Yoga Nidra oefeningen in de Meditation Moments app variëren van 15 tot 50 minuten en zijn ingesproken door Michael Pilarczyk en Caressa. Je vind de Yoga Nidra-sessies in de collectie Yoga Nidra

Yoga Nidra oefeningen

Gratis Yoga Nidra

Wil je Yoga Nidra gratis proberen? De sessie Yoga Nidra voor innerlijke rust is gratis te beluisteren in de Meditation Moments app.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode
Wat gebeurt er tijdens een Yoga Nidra-sessie?

Een sessie bestaat vaak uit de volgende onderdelen:

  1. Ontspan het lichaam
  2. Zet een intentie
  3. Visualisatie
  4. Bodyscan
  5. Afsluiting
Waar kan ik Yoga Nidra gratis proberen?

In de Meditation Moments app vind je verschillende Yoga Nidra-sessies. De sessie Yoga Nidra voor innerlijke rust is gratis te beluisteren in de app.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis