Mindfulness voor kinderen – 4 effectieve mindfulness oefeningen voor kids

Mindfulness voor kinderen – 4 effectieve mindfulness oefeningen voor kids

30 december 2020
Bewerkt op 3 juli 2024
mindfulness voor kinderen

Mindfulness voor kinderen - Een vol hoofd, onrustig lichaam en slechte concentratie. Er wordt nogal wat van kinderen gevraagd en ze moeten dagelijks veel informatie verwerken. Met mindfulness leren ze om even op pauze te drukken en met hun aandacht in het nu te zijn.

Wat is mindfulness?

Mindfulness betekent met aandacht in het ‘nu’ leven, dus aandacht hebben voor dit moment. Je denkt niet aan het verleden, je zit niet met je gedachten bij de toekomst, maar je richt je aandacht specifiek op wat je nu aan het doen bent. Als je werkt, dan werk je. Als je eet, dan eet je met volledige aandacht. Als je in de rij van de supermarkt staat, dan ben je daar, volledig en bewust.

Al je zintuigen gebruiken om het nu te ervaren is nog best lastig. Het is een kwestie van oefenen. Maar hoe vaker je het doet, hoe sneller en langer mindful je kunt zijn. Hierdoor kun je meer genieten van het nu, rustiger worden in je hoofd en beter voelen waar je behoefte aan hebt. En dat geldt ook voor kinderen.

De effecten van mindfulness voor kinderen

Als kinderen al jong meer leren over meditatie en mindfulness, heeft dat ook invloed op de rest van hun leven. Ze leren hoe ze met bepaalde situaties om kunnen gaan, gaan meer genieten van het nu en worden zich bewust van hun gevoelens en reacties.

Aandacht vergroten

Met mindfulness probeer je om zonder oordelen in het nu te zijn. De aandacht is dus gericht op één ding. Hierdoor leren kinderen zich focussen en hun aandacht te vergroten.

Groter zelfbewustzijn

Met mindfulness wordt de aandacht naar het nu gebracht, dus ook naar de innerlijke wereld. Kinderen worden zich bewust van hun lijf, emoties en gevoelens.

Meer ontspanning

Met mindfulness kunnen kinderen steeds meer rust ervaren en zijn ze minder bezig met het verleden of de toekomst.

kind aan het koken

Mindfulness oefeningen voor kinderen

Mindfulness zal een situatie nooit veranderen, maar helpt kinderen wel hoe ze met bepaalde situaties om kunnen gaan. Deze 4 mindfulness oefeningen zijn geschikt voor kinderen.

1. Bodyscan meditatie

Meditatie is een vorm van mindfulness en vooral een manier om heerlijk te ontspannen. Een bodyscan oefening brengt de aandacht specifiek naar het lichaam en helpt om heel bewust te gaan voelen.

Laat je kind lekker liggen of zitten, zacht en comfortabel en met de ogen dicht. De armen mogen ontspannen langs het lichaam hangen of op de schoot rusten. Neem je kind mee in de oefening.

Richt de aandacht op alle lichaamsdelen. Begin bij de tenen. Hoe voelen die aan? Zijn ze warm of koud? Kriebelen ze misschien een beetje? Ga vervolgens naar de onderbenen, de bovenbenen, de billen en de rug tot je uiteindelijk bij het hoofd bent. Als je het hele lichaam hebt gehad, mag je kind zich langzaam weer bewegen en de ogen openen.

2. Ademhalen als een ballon

Simpelweg concentreren op de ademhaling kan al veel doen. Als je kinderen leert hoe ze zich kunnen concentreren op de ademhaling, geef je ze een fijne tool mee die ze de rest van hun leven kunnen toepassen.

Laat je kind lekker zitten in een comfortabele houding, met de rug recht, voeten op de grond. Plaats de handen op de buik. En zie de ademhaling als een ballon die groot en klein wordt. Adem 5 seconden in, houd 2 seconden vast en adem 5 seconden uit.

Bij heel kleine kinderen kun je ze een knuffel op de buik laten houden en hun aandacht laten richten op de knuffel die heen en weer gaat bij elke ademhaling. Zo leren ze om zich te concentreren en beter via hun buik te ademen. Heel fijn om dit elke avond een paar minuutjes te doen.

3. Dankbaarheid

Dankbaarheid is een heel krachtig middel. Het brengt je in een positieve staat en leidt tot magie. Meer dankbaar zijn zorgt ervoor dat je beter geniet van de kleine dingen én het gaat negatieve emoties tegen.

Voor kinderen kan het begrip ‘dankbaarheid’ misschien nog niet duidelijk zijn, maar ze kunnen er wel net zo veel baat bij hebben als volwassenen. Voer bijvoorbeeld elke avond voor het slapengaan samen een dankbaarheidsritueel uit om de dag op een fijne manier af te sluiten.

Laat je kind 5 leuke dingen van die dag vertellen. Dat kan een lekker koekje zijn of een fijne middag spelen. Zo 'train' je je kind om heel bewust op deze fijne momenten te letten.

Ook een leuke oefening is het maken van een visionboard of ‘leuke dingenbord’. Pak op een regenachtige zondagmiddag een stapel tijdschriften, een groot vel papier, lijm en schaar uit de kast. Laat je kind allerlei mooie plaatjes uitknippen, plak er foto’s bij of schrijf er dingen op. Ook dit bord kan onderdeel zijn van de dankbaarheidsoefening.

4. Zintuigen gebruiken

We hebben 5 zintuigen: ruiken, horen, proeven, zien en voelen. Toch gebruiken we ze niet vaak heel bewust. Tijdens deze oefening laat je je kind zich bewust worden van deze zintuigen en daarmee van de buitenwereld.

Vooral tijdens wandelingen is dit een leuke oefening. Ben je met je kind naar het bos of park? Sta dan eens stil en laat je kind luisteren. Luister naar alle geluiden in het bos. Vogeltjes die fluiten, de wind, misschien wel stemmen van andere mensen of auto’s op de achtergrond.

Ga vervolgens naar het ruiken. Wat ruik je? Zoete blaadjes? Regenachtige geur? Hondenpoep?

En wat zie je allemaal?

Mindfulness voor kinderen: meditaties

Met de bovenstaande oefeningen leren kids om wat meer te genieten van het moment. De geleide kindermeditaties uit de Meditation Moments app helpen ze om nog meer rust en plezier in hun leven te ervaren.

Probeer de Meditation Moments app 7 dagen gratis en probeer de kindermeditatie de Toverspiegel in de categorie Kids.

Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis
Wat zijn goede mindfulness oefeningen voor kinderen?

Mindfulness leert kinderen hoe ze beter met bepaalde situaties om kunnen gaan. Voorbeelden van mindfulness oefeningen voor kinderen zijn: bodyscan meditatie, ademhalen als een ballon, dankbaarheid en zintuigen gebruiken.

Hoe leer je kinderen om mindful te zijn?

De geleide kindermeditaties uit de Meditation Moments app helpen kinderen om rust en plezier te ervaren. Probeer eens de kindermeditatie De toverspiegel in de categorie Kids.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis