Doe je van 18 t/m 24 april mee met de Lente Challenge? 🌸

Binaural beats voor super focus en diepe slaap

16 maart 2019

Binaural beats voor super focus en diepe slaap

Binaural beats – Mediteer jij regelmatig? Dan weet je dat meditatie een gevoel of stemming kan versterken. Je kunt er bijvoorbeeld ontspannen van worden, het kan stress verminderen en het kan inspiratie bevorderen. Maar wist je dat er ook speciale muziek bestaat die deze stemmingen kan opwekken? Dit noem je ook wel binaural beats. Maar wat zijn binaural beats en hoe pas je ze toe?

Wat zijn binaural beats?

Bij binaural beats worden twee tonen afgespeeld die een paar hertz van elkaar verschillen. De tonen zijn dus net iets hoger of iets lager dan elkaar. Deze twee tonen worden heel ritmisch afgespeeld. In je linkeroor hoor je de ene toon en in je rechteroor hoor je de andere toon.

Omdat de twee tonen niet helemaal hetzelfde zijn maar nét een klein beetje verschillen, maken je hersenen hier automatisch een extra toon bij: een verschiltoon. Je hersenen proberen die twee tonen dus te compenseren. Hoor je bijvoorbeeld links 14 hertz en rechts 14,5 hertz? Dan maakt je brein een derde toon van 0,5 hertz.

De frequentie van de verschiltoon komt overeen met een specifieke hersengolf. Hersengolven trillen namelijk ook op verschillende frequenties. Als je bijvoorbeeld heel gestrest bent trillen je hersengolven op een andere frequentie dan als je heel erg ontspannen bent.

De hersengolven passen zich aan de frequenties die binnenkomen aan. Als je binaural beats luistert wordt er dus een bepaalde gemoedstoestand opgeroepen. Wélke gemoedstoestand dat is, is afhankelijk van het soort binaural beats.

Binaural beats direct uitproberen? Download de app hier en krijg 10 dagen gratis premium toegang!

Hersengolven kunnen op vijf verschillende frequenties trillen:

  • Delta – 0 – 4 hertz – diepe slaap, helend
  • Thèta – 4 – 8 hertz – meditatie, diepe ontspanning, creativiteit, trance
  • Alpha – 8 – 14 hertz – stress verlagend, beter leren
  • Bèta – 14 – 30 hertz – focus, energie, helder
  • Gamma – 30 – 100 hertz – zeer waakzaam, hoog bewustzijn, geheugen

Als je bijvoorbeeld binaural beats van 14 – 30 hertz luistert (bèta) dan zal dat zorgen voor een gevoel van focus en energie.

Belangrijk: In elk oor hoor je één toon. Voor de beste ervaring is het daarom belangrijk dat je de binaural beats met een koptelefoon of oordopjes op luistert.

5 soorten hersengolven

Delta-golven

Delta-golven komen voornamelijk voor bij diepe, droomloze slaap. Deze frequentie bevordert diepe rust en meditatie op diep niveau. Ook is hypnose in deze staat het meest actief.

Thèta-golven 

Thèta-golven komen voornamelijk voor vlak voor het slapen gaan en wakker worden. Het is het gevoel dat je hebt als je aan het dagdromen bent. Dromen, inspiratie en creativiteit zijn verbonden aan deze golven. Hoe meer ontspannen je bent, hoe groter de kans op thèta-golven.

Alfa-golven

Heb je je aandacht op iets gericht en ben je vanbinnen rustig? Dan produceer je alfa-golven. Dit is vaak het geval als je muziek maakt of studeert. Je bent ontspannen en voelt geen angst of boosheid. Binaural beats in deze frequentie helpen dan ook om efficiënter te leren.

Bèta-golven

Bèta-golven zorgen voor een kalm gevoel en maken mensen alert, helder en energiek. Je kunt hierdoor helderder denken en een taak gefocust uitvoeren. Ze zorgen ervoor dat het deel dát actief moet zijn in de hersenen ook daadwerkelijk actief is.

Gamma-golven

Gamma-golven zijn eigenlijk hoge bèta-golven. Bij deze frequentie is er veel mentale activiteit en een hoge staat van bewustzijn. Je bent zeer waakzaam en hebt een heldere waarneming. Maar ook tijdens stress of geweld zijn er gamma-golven.

Binaural beats gebruiken

Het voordeel van binaural beats is dat je ze overal kunt luisteren, maar het effect is het grootst als je hier echt even voor gaat zitten. Neem de tijd. Door de golven breng je jezelf in een bepaalde gemoedstoestand, dus neem de tijd om hierin te komen.

Ga rustig zitten, in een rustige ruimte en zet je koptelefoon op of doe je oordopjes in. Zet de toon op van de gemoedstoestand waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Dit kun je heel goed doen tijdens je dagelijkse of wekelijkse meditatie.

Luister een preview

De Meditation Moments app bevat meerdere tracks met binaural beats van verschillende frequenties. Je vindt ze onder het moment muziek. Luister hieronder een preview! (Binaural Beats 2HZ)

De versie van 60 minuten kun je vinden in de app. Download de app hier en krijg 10 dagen gratis premium toegang!

De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en heel veel relaxte momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.

Probeer Meditation Moments 10 dagen gratis

Download de app

Ook interessant

Testheading

Slaap beter

Slaap beter

Stress minder

Stress minder

Focus meer

Focus meer

Probeer Meditation Moments Premium 10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.
Door het versturen van dit formulier ga je akkoord met het aanmaken van een account en met onze algemene voorwaarden en privacy policy.

Beter slapen,
minder stress,
meer focus.

Probeer Meditation Moments Premium
10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.*

* Geen abonnement - geen betaalgegevens nodig.