Een gids om je innerlijk kind te helen

Een gids om je innerlijk kind te helen

19 juli 2023
Bewerkt op 9 augustus 2023
innerlijk kind in de natuur

Naarmate we ouder worden, verzamelen we vaak emotionele ‘bagage’ die we met ons meedragen. Deze onopgeloste emoties en wonden uit het verleden kunnen onze groei beperken en voor belemmeringen zorgen, waardoor we minder in verbinding staan met anderen, het leven en onszelf.

Een onderdeel van het hebben van dit onopgeloste trauma is een beschadigd innerlijk kind. Dit is het deel van ons dat niet de liefde, aandacht of waardering heeft gehad die het nodig had. Toch zijn er manieren om het innerlijke kind te helen, om zo oude pijn te verwerken, niet-helpende patronen te doorbreken en een vervullend leven te leiden.

Wat is het innerlijk kind?

Het idee van het innerlijk kind is geworteld in de overtuiging dat onze ervaringen in onze vroege kinderjaren een blijvende invloed hebben op ons volwassen leven. Je innerlijke kind staat symbool voor je gevoelens, emoties en onbewuste patronen die zijn ontstaan tijdens je vroege kindertijd of zelfs al voor je geboren was. En hoewel je je deze ervaringen vaak niet herinnert, kunnen ze je tot op de dag van vandaag nog diep raken.

Misschien zeiden je ouders vroeger dingen tegen je als ‘wees niet lui’ of ‘ga toch iets nuttigs doen’, en voel je je nu schuldig als je rust nodig hebt. Of misschien ben je opgegroeid met een ouder die last had van woedeaanvallen, plotseling niet meer tegen je sprak of wegliep als je moest huilen, waardoor je onbewust een overlevingsmechanisme hebt ontwikkeld om een gevoel van veiligheid voor jezelf te creëren.

Dit kan eruitzien als niet durven opkomen voor je eigen behoeften, angst voelen als iemand boos of verdrietig is of leven in een verhoogde staat van alertheid waarbij je voortdurend de gemoedstoestand van anderen peilt. Als je als kind een emotionele wond oploopt, leer je later om je behoeften en emoties weg te drukken of te negeren.

Signalen dat je innerlijke kind heling nodig heeft

Trauma uit je kindertijd, verwaarlozing of het opgroeien in een omgeving waar je je niet gezien of gehoord voelde, kunnen er allemaal voor zorgen dat je innerlijke kind beschadigd raakt.

De volgende signalen wijzen erop dat je een gewond innerlijk kind hebt:

  • Je bent een ‘people pleaser’ en vermijd conflict ten koste van alles
  • Je bent hyper onafhankelijk en vertrouwt anderen niet
  • Je gebruikt destructieve manieren om met je emoties om te gaan (alcohol, online winkelen, te veel of te weinig eten, uitstelgedrag)
  • Je hebt mentale gezondheidsproblemen (depressie, slaapproblemen, gebrek aan concentratie en motivatie, laag libido)
  • Je herhaalt niet-helpende patronen in je relaties (de angst hebben om verlaten te worden, niet aan de behoeften van je partner of jezelf kunnen of willen voldoen, wanhopig op zoek zijn naar goedkeuring)

Waarom is het belangrijk om je innerlijke kind te helen?

Het helen van je innerlijke kind gaat over het helen van emotionele wonden uit het verleden. En bijna ieder volwassen persoon draagt deze wonden bij zich, of het nu een klein litteken is of een groot trauma.

Tijd besteden aan het helen van je innerlijke kind stelt je in staat om oude patronen en overtuigingen te doorbreken en jezelf de veiligheid en liefde te geven die je als kind nodig had. Je komt hierdoor meer in verbinding met je natuurlijke gaven om jezelf en anderen lief te hebben en kunt een gelukkiger en vrediger leven voor jezelf creëren.

innerlijk kind verf

5 manieren om je innerlijke kind te helen

Je kunt je innerlijke kind helen door jezelf opnieuw ‘op te voeden’ met liefde, compassie en begrip. Het is alsof je de ouder wordt die je zelf als kind nodig had. Deze oefeningen helpen je om de verbinding met je innerlijke kind terug te vinden.

1. Mediteer

De eerste stap richting het helen van je innerlijke kind, is om de gevoelens van hem of haar te erkennen. Meditatie is een goede manier om dit te doen. Het is namelijk makkelijker om de stem van je innerlijk kind te horen als je in stilte zit.

Luister tijdens het mediteren naar de stem van je innerlijk kind en erken zijn of haar behoeften en emoties, zonder ze te beoordelen of je ervoor te schamen. Je kunt een speciale meditatie doen voor het helen van je innerlijke kind om weer in verbinding met hem of haar te komen.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

2. Kom in verbinding met je innerlijke kind door visualisatie

Visualisatie is een krachtig hulpmiddel bij het helen van je innerlijk kind. Ga op een rustige en comfortabele plek zitten, sluit je ogen en beeld je je jongere zelf in. Ga terug naar het moment waarop hij of zij voor het eerst pijn of trauma ervoer. Visualiseer daarna dat je je innerlijk kind met liefde en compassie vasthoudt en vertel dat hij of zij geliefd, veilig en gewaardeerd is.

3. Besteed aandacht aan zelfzorg

Aandacht aan zelfzorg besteden is een belangrijk onderdeel van het helen van je innerlijke kind. Doe dingen die jou een goed gevoel geven, of het nu het volgen van een yogales is, het beoefenen van een hobby, wandelen in de natuur of het nemen van een warm bad. Door aandacht aan zelfzorg te besteden, laat je je innerlijk kind weten dat er voor hem of haar wordt gezorgd.

4. Ga terug naar herinneringen uit je kindertijd

Door terug te gaan naar herinneringen uit je kindertijd kun je de behoeften van je innerlijk kind beter leren begrijpen. Probeer foto’s te vinden uit je kindertijd of ga naar plekken waar je vaak was als kind. Welk gevoel roepen deze herinneringen op? Probeer je in te leven in je innerlijke kind en voel de verbinding met hem of haar.

Teruggaan naar herinneringen uit je jeugd kan overweldigend zijn. Vraag een familielid, vriend of professional die je vertrouwt om steun als je hulp nodig hebt om met deze gevoelens om te gaan.

5. Praat met een professional

Het helen van je innerlijke kind kan een overweldigend en moeilijk proces zijn. Als je je overweldigd voelt of als je het idee krijgt dat je vastloopt, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een professional kan je emotionele steun en de nodige hulpmiddelen bieden die je kunnen helpen bij het helen van je innerlijke kind.

Wat zijn oefeningen om je innerlijk kind te helen?
  1. Meditatie
  2. Kom in verbinding met je innerlijk kind door visualisatie
  3. Besteed aandacht aan zelfzorg
  4. Ga terug naar een herinnering uit je kindertijd
  5. Praat met een professional
Wat is het innerlijke kind?

Het idee van het innerlijk kind is geworteld in de overtuiging dat onze ervaringen in onze vroege kinderjaren een blijvende invloed hebben op ons volwassen leven. Je innerlijke kind staat symbool voor je gevoelens, emoties en onbewuste patronen die zijn ontstaan tijdens je vroege kindertijd of zelfs al voor je geboren was.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis