Emotioneel loslaten in het herfstseizoen

Emotioneel loslaten in het herfstseizoen

23 augustus 2023
bladeren herfst

De herfst staat bekend om zijn betoverende kleurenpalet, de bladeren die van de bomen vallen en de dagen die langzaam korter worden. En terwijl de buitenwereld verandert tijdens de herfst, gebeurt er ook iets in onze innerlijke wereld. Voor velen is de herfst van nature een periode om een stapje terug te doen en meer naar binnen te keren. Het zijn niet alleen de bladeren van de bomen die loslaten; we kunnen deze periode zelf ook gebruiken om emotionele bagage los te laten.

Bladeren van bagage laten vallen

We dragen allemaal emotionele bagage met ons mee. De herfst is het perfecte moment om naar binnen te keren en te beslissen welke bagage je achter je wilt laten en waar je je verder op wilt focussen. Het leven kan zwaar aanvoelen en soms kan het lijken alsof je de wereld op je schouders draagt. Onnodige bagage met je meeslepen verergert dit gevoel alleen maar. Hierdoor voel je je somber, zit je niet lekker in je vel of heb je simpelweg het gevoel dat je jezelf niet bent.

Net als de bomen die hun bladeren loslaten, is het soms nodig om delen van jezelf achter je te laten. Of het nu gaat om een niet-helpend patroon, een relatie of een manier van denken; de herfst is een goed moment om de ongewenste bagage die je met je meedraagt los te laten.

Hoe kun je loslaten in de herfst?

De kans is groot dat je tijdens dit seizoen meer tijd binnen doorbrengt. Creëer een comfortabele plek voor jezelf en kies een van de volgende manieren om los te laten.

1. Mediteer

Meditatie helpt je om naar binnen te keren en na te denken over wat je eigenlijk los wilt laten. Door je aandacht in het hier en nu te brengen, heeft de buitenwereld minder invloed op je. Je kunt beslissen wat je met je mee wilt nemen en wat je los wilt laten, zonder de meningen, oordelen en adviezen van anderen.

In de collectie
Loslaten in de Meditation Moments app vind je meditaties die speciaal zijn gemaakt voor het loslaten van moeilijke emoties.

2. Doe een Flow-sessie

Als je geen aandacht besteedt aan je emotionele pijn, kan het zich uiteindelijk opslaan in je lichaam. Het bewegen van je lichaam kan er dan voor zorgen dat ook deze emoties weer in beweging komen, waarna je ze makkelijker los kunt laten. Beweging brengt daarnaast je autonome zenuwstelsel in balans, dat door emotionele pijn uit balans kan zijn geraakt.

Tijdens een Flow-sessie worden beweging, dans, ademhaling, visualisatie en meditatie gecombineerd. Flow helpt je om uit je hoofd te komen en weer de verbinding met je lichaam aan te gaan. Het kan gebeuren dat er tijdens een Flow-sessie emoties naar boven komen. Maar in plaats van deze emoties weg te drukken, is het belangrijk om ze uit je te laten stromen. Ertegen vechten werkt juist averechts. Pas als je een emotie helemaal hebt doorvoeld, kun je deze loslaten.

3. Vergeef jezelf

Vaak wachten we op de toestemming van een ander om iets los te mogen laten. Maar heb je deze toestemming echt nodig om verder te kunnen? Wachten op een ander kan het proces om los te laten alleen maar vertragen. Daarnaast leg je ook je eigen kracht in andermans handen.

Loslaten vraagt om vergeving. En jezelf vergeven is vaak het krachtigste wat je kunt doen. Je kunt je woede, schaamte of verdriet achter je laten en een nieuwe versie van jezelf verwelkomen. De Hawaïaanse helingsmeditatie Ho’oponopono uit de Meditation Moments app helpt je om jezelf te vergeven en door te gaan.

4. Organiseer een loslaatritueel

Een andere manier om emotionele bagage los te laten is door middel van een speciaal ritueel. Je kunt zelf een loslaatritueel doen, maar je kunt hier ook anderen bij betrekken. Kies een plek uit waar je niet gestoord wordt en waar je je comfortabel voelt. Leg wat kussentjes of dekentjes in de ruimte en creëer een fijne, veilige plek voor jezelf. Je kunt ook de handpanmuziek uit de Meditation Moments app opzetten om een fijne sfeer te creëren.

Begin het ritueel met een korte meditatie om in het hier en nu te komen en contact te maken met jezelf. Pak vervolgens pen en papier en schrijf drie dingen op die je achter je wilt laten. Schrijf daarna op een ander briefje drie dingen die je met je mee wilt nemen. Het eerste briefje kun je daarna voorzichtig verbranden met een kaars. Het tweede briefje kun je bewaren voor jezelf als herinnering. Als je het ritueel gezamenlijk doet, kunnen jullie de antwoorden met elkaar delen. Naar elkaar luisteren en elkaar steunen is een geweldige manier om weer te ontdekken dat je er niet alleen voor staat.

Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis
Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis