Ontdek de 7 chakra’s en hun betekenis

Ontdek de 7 chakra’s en hun betekenis

15 december 2023
Chakras

In deze blog nemen we een diepere duik in de wereld van de chakra’s, die een belangrijke rol spelen in ons welzijn. Of je nu minder in je hoofd wilt zitten, meer in het hier en nu wilt leven of dat je je gewoon niet helemaal jezelf voelt: het in balans brengen van je chakra’s kan je helpen.

Wij geven geen medisch advies. Dit artikel is niet bedoeld om ziekte te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen. Heb je geestelijke of lichamelijke klachten en wil je medisch advies van een specialist? Raadpleeg dan altijd een (bedrijfs)arts of psycholoog.

Een oude wijsheid

Laten we eerst een stap terug doen en de oorsprong van de chakra’s verkennen. Chakra’s behoren tot een complex en eeuwenoud energiesysteem dat zijn oorsprong vindt in India. De eerste vermelding van chakra’s gaat terug naar 1500 tot 1000 voor Christus in de Vedas, oude heilige geschriften vol spirituele kennis. Het is pas sinds kort, met de groeiende populariteit van yoga en spiritualiteit in het westen, dat chakra’s meer bekendheid hebben gekregen.

Wat zijn chakra’s eigenlijk?

Het woord ‘chakra’ komt uit het Sanskriet en betekent ‘wiel’ of ‘schijf’, verwijzend naar energiepunten in je lichaam. Hindoes en boeddhisten geloven dat het draaiende energieschijven zijn die ‘open’ en in evenwicht moeten blijven. Ieder chakra hangt samen met bepaalde belangrijke zenuwen of organen.

Hoewel sommigen beweren dat er 114 verschillende chakra’s zijn, zijn er zeven hoofdchakra’s die langs je ruggengraat lopen. Dit zijn de chakra’s waar we vaak naar verwijzen.

Elk van de zeven hoofdchakra’s heeft een bijbehorend nummer, naam, kleur, een specifiek gebied van de wervelkolom, en een focus op gezondheid.

De 7 chakra’s uitgelegd

Wortelchakra (Muladhara)

Het wortelchakra is het eerste chakra. Dit chakra, gelegen aan de basis van je ruggengraat, staat voor stabiliteit en veiligheid. Je kunt het zien als de wortels van een boom die je stevigheid geven. De kleur die hierbij hoort is rood.

Sacraalchakra (Svadhistana)

Dit tweede chakra bevindt zich net onder de navel. Het is gerelateerd aan creativiteit en emoties. De kleur die hierbij hoort is oranje.

Zonnevlechtchakra (Manipura)

Het derde chakra ligt bij de buik, middenrug en de zijkant van het lichaam. Het draait om zelfvertrouwen en wilskracht. Dit chakra draait om de relatie die je hebt met jezelf. De kleur die hierbij hoort is geel.

Hartchakra (Anahata)

Het vierde chakra is gelegen bij het hart, de borst, de schouders, de armen, de handen en de bovenrug. Dit chakra staat voor liefde en compassie en heeft een groene kleur.

Keelchakra (Visshudha)

Het vijfde chakra is gelegen bij de keel, de nek, de mond, de kaak en de oren. Dit chakra staat in het teken van communicatie en jezelf uitspreken. Dit chakra heeft de kleur blauw.

Derde oog (Ajna)

Het derde oog is je zesde chakra en is gelegen in het midden van het voorhoofd, tussen je wenkbrauwen. Dit chakra staat in het teken van je intuïtie en innerlijke wijsheid. De kleur die hierbij hoort is indigo.

Kruinchakra (Sahasrara)

Het zevende chakra bevindt zich helemaal bovenop het hoofd. Dit chakra heeft de kleur violet of wit en hoort bij het idee dat je deel uitmaakt van een groter geheel. Velen verwijzen hierbij ook naar het universum.

Zijn mijn chakra’s in balans?

Ben je vaak ziek? Of voelt het alsof er iets simpelweg ‘niet klopt’? Dan kan het zijn dat er een of meerdere chakra’s uit balans of geblokkeerd zijn.

Om optimaal te kunnen functioneren, dienen je chakra’s ‘open’ of in balans te blijven. En om dit te laten gebeuren, moet er genoeg energie naar dit chakra stromen. Als er niet genoeg energie naar een chakra stroomt – en de chakra uit balans raakt – kunnen er fysieke en emotionele symptomen optreden. De symptomen zijn altijd gelinkt aan het bijbehorende chakra.

Bijvoorbeeld, het vijfde chakra draait om communicatie en het opkomen voor jouw eigen waarheid. Als er niet genoeg energie naar dit chakra stroomt, kun je keelpijn krijgen of moeite hebben om voor jezelf op te komen. Je durft je gedachten niet uit te spreken en grenzen stellen voelt beangstigend. En als er te veel energie naar dit chakra stroomt, kan het zijn dat je altijd aan het praten bent en niet goed weet welke dingen je beter voor jezelf kunt houden.

De volgende tekenen kunnen erop wijzen dat een chakra uit balans is:

  • Wortelchakra: Pijn en stijfheid in je voeten en benen, niet gegrond zijn, onrust ervaren, het gevoel vast te zitten in je leven.
  • Sacraalchakra: Pijn en stijfheid in je onderrug en heupen, makkelijk emotioneel overweldigd zijn, gebrek aan creativiteit, niet in contact zijn met je eigen emoties.
  • Zonnevlechtchakra: Spijsverteringsproblemen en buikpijn, laag zelfbeeld, te groot ego, niet je doelen na kunnen streven, geen toewijding hebben.
  • Hartchakra: Pijn in je bovenrug of borst, gespannen of inflexibele schouders, geen liefde kunnen ontvangen, gebrek aan zelfcompassie.
  • Keelchakra: Keelpijn, tandenknarsen, pijn of stijfheid in je nek, veel praten en niet goed weten wanneer je stil moet zijn, niet voor jezelf durven op te komen, geen grenzen durven stellen.
  • Derde oog: Hoofdpijn, hersenmist of ‘brain fog’, gebrek aan intuïtie en inspiratie, een overweldigende verbeeldingskracht.
  • Kruinchakra: Hoofdpijn, niet kunnen concentreren op taken, altijd drama in je leven, niet verder kunnen kijken dan je eigen standpunt, geen compassie kunnen hebben voor anderen.

Hoe kan ik mijn chakra’s openen?

Specifieke yogahoudingen (gerelateerd aan het bijbehorende chakra), ademhalingsoefeningen en meditatie kunnen helpen bij het chakra’s openen. Bijvoorbeeld, de Nadi Shodhana ademhaling (wisselende neusgatademhaling) kan een aardende werking hebben als je wortelchakra uit balans is. Als je niet goed weet waar je moet beginnen, kan het een goed idee zijn om een chakra meditatie te doen.

Probeer Meditation Moments premium 7 dagen gratis
Probeer gratis

Wil je je evenwichtiger, blijer en gelukkiger voelen? Dan kan het een goed idee zijn om extra aandacht aan je chakra’s te besteden. De Meditation Moments app heeft verschillende chakra meditaties, waarin je met je aandacht langs de 7 chakra’s gaat. De intentie bij deze meditaties is om je chakra’s weer in balans te brengen.

Wat zijn je 7 chakra’s?

1. Wortelchakra (Muladhara)
2. Sacraalchakra (Svadhistana)
3. Zonnevlechtchakra (Manipura)
4. Hartchakra (Anahata)
5. Keelchakra (Visshudha)
6. Derde Oog (Anja)
7. Kruinchakra (Sahasrara)

Hoe kan ik mijn chakra’s openen?

Specifieke yogahoudingen (gerelateerd aan het bijbehorende chakra), ademhalingsoefeningen en meditatie kunnen helpen bij het chakra’s openen. Bijvoorbeeld, de Nadi Shodhana ademhaling (wisselende neusgatademhaling) kan een aardende werking hebben als je wortelchakra uit balans is. Als je niet goed weet waar je moet beginnen, kan het een goed idee zijn om een chakra meditatie te doen.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis