Buikademhaling: de meest relaxte ademhaling

Buikademhaling: de meest relaxte ademhaling

15 mei 2022
Bewerkt op 3 juli 2024
buikademhaling

Onze ademhaling vertelt ons veel over onze gemoedstoestand. Als je ontspannen bent, heb je een lage, constante buikademhaling. Dit verandert wanneer je gestrest bent. Een oppervlakkige ademhaling kan leiden tot meer spanning in je lichaam. Tijd om hier verandering in te brengen! De vraag is alleen: hoe krijg je je ademhaling weer onder controle?

Wat doen we tijdens het ademhalen?

Vanaf het moment dat we zijn geboren is iedereen erop gefocust dat je ademhaalt. Zodra je het op een huilen zet, heerst er opluchting. Huilen staat dan namelijk gelijk aan het vermogen om adem te kunnen halen. Maar wat gebeurt er eigenlijk als we ademhalen?

Tijdens het ademen stroomt de lucht die we inademen via de neus of de mond door de luchtpijp naar de longen. Hier wordt de zuurstof uit de lucht opgenomen en afgegeven in het bloed. Ons hart pompt de zuurstof vervolgens door ons lichaam.

Het uitademen heeft ook een eigen proces. Het lichaam gebruikt zuurstof bij het verbranden van voedingsstoffen. Hierdoor ontstaan energie, water en koolzuur. We hebben de energie nodig om te leven; het water wordt via de nieren, de huid en de uitademing naar buiten gevoerd en koolzuur, het afvalproduct van ons lichaam, wordt via het bloed naar de longen gebracht en uiteindelijk uitgeademd. Dit gebeurt allemaal in een kwestie van een paar seconden.

Wat gebeurt er als je je ademhaling niet onder controle hebt?

Niet iedereen ervaart bovenstaand proces echter met hetzelfde gemak. Het kan ook voorkomen dat je onvoldoende lucht in- en uitademt. Dit heeft gelijk invloed op de zuurstof (dat daalt)- en het koolzuurgehalte (dat stijgt) in het bloed. Er ontstaat dan hypoventilatie, wat letterlijk kan worden vertaald naar ‘weinig ademhaling’.

Als je gespannen, zenuwachtig of gestrest bent kan het voorkomen dat je te maken krijgt met hypoventilatie. Het is niet erg om dit een paar keer mee te maken. Pas wanneer er sprake is van langdurige hypoventilatie kunnen er klachten ontstaan. Voorbeelden zijn:

  • Gebrekkige eetlust
  • Concentratieproblemen
  • Hoofdpijn
  • Transpiratie
  • Nare dromen

Als je merkt dat je bovenstaande symptomen regelmatig voelt terugkeren, is het verstandig om bewuster met je ademhaling bezig te gaan. Dit kan echt voor verlichting zorgen. Maar hoe verbeter je je ademhaling wanneer dit over het algemeen een onbewust proces is?

Buikademhaling: hoe werkt het?

Als je hypoventilatie wilt verminderen, is het belangrijk om een ademhaling te vinden die je bewust kunt doen. Bewustwording houdt hierbij in dat je terugkeert naar de basis van de ademhaling. Dan komen we bij de buikademhaling. Met de buikademhaling zorg je er niet alleen voor dat je bewuster gaat ademhalen, maar ook dat de spanning uit je nek en schouders weggaat. Win-win situatie dus! Je kunt deze ademhaling gelijk toepassen wanneer je je gespannen voelt.

Sterker nog: nu je dit leest, kun je even een moment nemen om je je bewust te worden van je buikademhaling. Als je nu met je mond dicht inademt, merk je al dat de buik zich uitzet. Bij het uitademen gaat de buik terug naar de oorspronkelijke positie.

Voel je het? Dat is het begin van het toepassen van de zogeheten buikademhaling.

Mediteren door middel van de buikademhaling

Met bovenstaande manier hebben we wel heel beknopt de buikademhaling beschreven. Het helpt je om weer rustiger te worden in een situatie waarin je je ademhaling niet onder controle hebt. Om hier voor langere tijd van te profiteren, raden we je aan om door middel van meditatie oefeningen vaker de buikademhaling toe te passen.

Je kunt al een meditatieoefening doen door onderstaande stappen te volgen:

  1. Ga op een manier zitten of liggen die voor jou comfortabel voelt
  2. Richt je aandacht op je buik. Om het jezelf makkelijk te maken kun je je handen op je buik leggen
  3. Adem diep in via de neus en voel hoe je buik op gaat
  4. Adem uit via de mond en voel hoe je buik weer neer gaat
  5. De uitademing duurt altijd net iets langer dan de inademing

.
Als je deze oefening 5 minuten lang doet, zal je al verandering merken in je ademhaling en de spanning in je lichaam voelen verdwijnen. In onze app vind je nog veel meer oefeningen waarbij de buikademhaling een grote rol speelt. Het vormt eigenlijk de basis van alle oefeningen. Als je de buikademhaling onder controle hebt, kun je andere manieren toepassen om te mediteren.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

Wanneer je de volgende keer je ademhaling sneller voelt gaan, zoek dan een rustig plekje op en denk eraan: buik uit, buik in.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis