Intuïtie ontwikkelen: zo maak je keuzes vanuit je hart

Intuïtie ontwikkelen: zo maak je keuzes vanuit je hart

1 september 2021
Bewerkt op 3 juli 2024
intuïtie ontwikkelen

‘Als je je hart volgt, zul je succesvol zijn in het leven’, is een advies dat we allemaal weleens gehoord hebben. Met het volgen van je hart wordt vaak op onze intuïtie geduid. Maar hoe kun je je intuïtie ontwikkelen om zo keuzes vanuit je hart te maken? Meditatie helpt je bij het ontwikkelen van je intuïtie.

Toch is ‘hart vs. hoofd’ enkel een metafoor. Je hart zorgt er alleen voor dat er bloed door je lichaam gepompt wordt. Je gedachten en intenties komen dus nooit uit je hart. De kwestie ‘hart vs. hoofd’ is eigenlijk je brein die verschillende talen tegen je spreekt – de taal van je intuïtie en de taal van je ratio.

Wat is intuïtie?

Als je je intuïtie wilt ontwikkelen om je hoofd en hart in balans te brengen en keuzes te maken die dichter bij jezelf staan is het belangrijk om te begrijpen wat je intuïtie is. En hoewel het moeilijk is om een definitie van “intuïtie” te geven, hebben we onze intuïtie allemaal wel eens gevoeld. Heb je wel eens een moment gehad waarop iets gewoon niet goed voelde? Misschien een negatief gevoel over een persoon of ‘s avonds laat de deur uitgaan, zonder te weten waarom?

In de huidige maatschappij wordt ons verteld dat we belangrijke keuzes moeten maken vanuit onze ratio. Maar wat als onze “innerlijke stem” iets anders zegt? Deze innerlijke stem is onze intuïtie; wat onze aangeboren neiging tot een bepaald gedrag is. Je intuïtie is het vermogen om iets direct te weten zonder hiervoor je analytische vermogen te hoeven gebruiken.

Intuïtie vs. ratio

Je intuïtie of ratio gebruiken bij het kiezen tussen een brownie of een kom havermout als tussendoortje zal geen schadelijke gevolgen hebben. Maar als het om grote beslissingen gaat, gebruiken we dan onze intuïtie of onze ratio? Ons hart of ons hoofd?

Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste mensen (79%) hun hoofd gebruiken bij het maken van belangrijke beslissingen. Degenen die hun hoofd gebruikten, verdienden 13% meer salaris. Toch veranderde later 16% van deze mensen van carrière omdat ze spijt hadden niet hun hart gevolgd te hebben.

Luisteren naar je hoofd zorgt dus voor meer tastbaar succes, maar luisteren naar je hart of intuïtie zal uiteindelijk leiden tot een betekenisvoller leven.

Hoe kun je luisteren naar je intuïtie?

Als we een sterke intuïtie willen ontwikkelen om keuzes vanuit ons hart te maken is het belangrijk om onze emoties te begrijpen en hiermee om te gaan. Als we onze intuïtie willen volgen moeten we ons richten op het bewustzijn van onze emoties en gevoelens.

Hoe maak je belangrijke beslissingen vanuit je intuïtie? 5 stappen

Door deze stappen te volgen, kun je een sterke, betrouwbare verbinding met je intuïtie ontwikkelen, wat je zal helpen bij het maken van keuzes die echt bij je passen. 

 • Herken het belang van helder denken. Voordat je een belangrijke beslissing neemt, realiseer je hoe essentieel het is om helder en logisch na te denken. Zorg ervoor dat je acties en beslissingen in lijn zijn met je eigen waarden en overtuigingen, ongeacht de meningen of invloeden van anderen.
 • Zoek de stilte op. Vermijd afleidingen door externe factoren zoals groepsdruk of de meningen van familie, collega’s en vrienden. Zoek een rustige plek op waar je ongestoord kunt nadenken en reflecteren. Deze stilte is cruciaal om jezelf te bevrijden van externe invloeden en je ware gedachten en gevoelens te begrijpen.
 • Beoefen meditatie. Meditatie helpt je om stil te staan bij jezelf en je aandacht naar binnen te richten. Dit proces van introspectie is essentieel om je intuïtie te ontwikkelen. Het kan zo simpel zijn als een paar minuten per dag in stilte zitten, je ademhaling volgen en je geest tot rust brengen.
 • Reflecteer voor inzichten. Gebruik helder denken om nieuwe inzichten over jezelf te verkrijgen. Stel jezelf vragen zoals “Wat voel ik echt?” of “Wat is echt belangrijk voor mij?”. Deze zelfreflectie is een sleutel tot het ontdekken van je intuïtieve stem.
 • Bouw vertrouwen op in je innerlijke stem. Leer te vertrouwen op de antwoorden die je vindt binnenin jezelf. Geloof in je eigen innerlijke wijsheid. Met regelmatige oefening en vertrouwen in je intuïtie, zul je merken dat je makkelijker antwoorden vindt op je vragen en betere beslissingen kunt nemen gebaseerd op je eigen diepe inzichten.
intuïtie ontwikkelen yoga

Mediteren bij het maken van belangrijke beslissingen

Als je meditatie gebruikt om antwoord te krijgen op een bepaalde vraag, is het belangrijk om een stille en comfortabele ruimte op te zoeken. Dit kan in je eigen huis zijn, maar ook ergens in de natuur waar je niet gestoord wordt. Tijdens een meditatie kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Als ik vandaag mijn tijd investeer in dat wat ik wil doen, betekent dit na 25 jaar nog steeds veel voor me?
 • En na 50 jaar?
 • En ben ik aan het einde van mijn leven trots als ik terugkijk op deze keuze?

Naast het stellen van deze vragen kun je er ook voor kiezen om een geleide meditatie te volgen die je in verbinding brengt met je ‘hogere zelf’ – je vindt deze in de Meditation Moments app.

Met behulp van positieve affirmaties voel je de connectie met je hogere zelf en kun je antwoord krijgen op belangrijke vragen. Omdat meditatie je helpt om naar binnen te keren en tegelijkertijd de ruis en afleiding van buitenaf wegneemt, zijn de antwoorden die je krijgt duidelijk en puur.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode
Hoe kan ik mijn intuïtie versterken?

Als we een sterke intuïtie willen ontwikkelen om keuzes vanuit ons hart te maken is het belangrijk om onze emoties te begrijpen en hiermee om te gaan. Als we onze intuïtie willen volgen moeten we ons richten op het bewustzijn van onze emoties en gevoelens.

 1. Herken het belang van helder denken
 2. Zoek de stilte op
 3. Beoefen meditatie
 4. Reflecteer voor inzichten
 5. Bouw vertrouwen op in je innerlijke stem
Wat is intuïtie?

Als we een sterke intuïtie willen ontwikkelen om keuzes vanuit ons hart te maken is het belangrijk om onze emoties te begrijpen en hiermee om te gaan. Als we onze intuïtie willen volgen moeten we ons richten op het bewustzijn van onze emoties en gevoelens.

Meditatie helpt je om stil te staan bij jezelf en naar binnen te keren. Helder nadenken zorgt voor nieuwe inzichten en brengt je dichterbij je intuïtie, waardoor je antwoord krijgt op de vragen die je hebt.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis