6 vragen om te reflecteren op het afgelopen jaar

6 vragen om te reflecteren op het afgelopen jaar

29 november 2022
Bewerkt op 9 augustus 2023
reflecteren op je jaar

Veel mensen hebben van nature de neiging om aan het einde van het jaar terug te kijken en te reflecteren. En dat is een geweldige, gezonde gewoonte. Door te reflecteren op het afgelopen jaar zie je waar je bent begonnen en hoe je bent getransformeerd. Deze inzichten kun je vervolgens gebruiken om je leven te verbeteren en verrijken. En dat is precies hoe je groeit als persoon.

Waarom is reflecteren belangrijk?

Ieder mens kan leren reflecteren. Reflectie vraagt je om diep over iets na te denken. Hierdoor leer je jezelf en anderen beter kennen, waardoor je zelfbewustzijn groeit.

Maar dat is niet alles. Reflectie kan ook een nieuw perspectief bieden. Het laat je een stapje terug doen om te beslissen wat belangrijk is voor jou. Dit stelt je in staat om betere beslissingen te nemen en te beslissen naar welke doelen je toe wilt werken.

Wat zijn manieren om te reflecteren?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt reflecteren, zoals het stellen van diepe vragen aan jezelf, het schrijven in een dagboek of het doen van een meditatie.

Terwijl in stilte mediteren een meer gevorderde manier is om te reflecteren, kan een geleide meditatie je juist helpen bij het reflectieproces.

Het stellen van vragen aan jezelf is een andere goede manier om te reflecteren op het afgelopen jaar. Misschien vraag je je af wat goede reflectievragen zijn of hoeveel vragen je moet beantwoorden. Daarom geven we je 6 goede reflectievragen.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

6 goede reflectievragen om te reflecteren op het afgelopen jaar

Pak een pen en een notitieboekje en schrijf de antwoorden op de volgende vragen voor jezelf op.

1. Wat heeft je verrast?

Wat heeft je verrast dit jaar? En hoe heb je hierop gereageerd? Het doel van deze vraag is niet om jezelf te veroordelen, maar om je zelfbewustzijn te vergroten. Er is een grote kans dat er in het afgelopen jaar iets is gebeurd – positief of negatief – dat je niet had verwacht. Hoe reageer je als er iets onverwachts gebeurt?

Vraag jezelf vervolgens wat je kunt leren van deze onverwachte gebeurtenissen of verrassingen. Ook dingen die niet goed voelen, leren ons iets over het leven of onszelf.

Onthoud dat verassingen je laten zien dat het leven niet altijd gaat zoals je het zelf had voorgesteld. Maar dat er zich oneindige mogelijkheden voordoen als je openstaat voor deze verrassingen.

2. Hoe ben je gegroeid?

Of je nu wel of geen grote uitdagingen of belangrijke prestaties hebt behaald in het afgelopen jaar, je hebt waarschijnlijk onderweg een paar inzichten opgedaan.

Vraag jezelf hoe je bent gegroeid door deze ervaringen en schrijf de meest waardevolle les die je hieruit hebt geleerd voor op. Vraag jezelf dan af hoe je bent veranderd in vergelijking met het begin van dit jaar.

Als je erkent hoeveel je bent gegroeid en veranderd, besef je dat je aan je persoonlijke groei hebt gewerkt. Het is belangrijk om stil te staan bij alle verschillende manieren waarop je bent gegroeid. Erkennen dat je leert en groeit, helpt je om in jezelf te geloven. Het geeft je een gevoel van zelfvertrouwen.

3. Wat gaf je het gevoel dat je leefde?

Wat zorgde ervoor dat je volledig in het hier en nu was? Schrijf deze momenten voor jezelf op. Levendigheid laat je namelijk zien wat jou uniek maakt.

Wat jou een gevoel van levendigheid geeft, kan enorm verschillen van wat iemand anders een levend gevoel geeft. Dit kan je helpen om (meer) manieren te vinden die je gelukkig en vervuld maken.

Ga na op welke momenten je energie, levenslust en levendigheid voelde in het afgelopen jaar. Dit helpt je om te begrijpen wat jou betekenis geeft en wie je echt bent.

4. Wat kun je vieren?

Denk na over de kansen en groei van het afgelopen jaar. Wat waren mijlpalen? Waren er specifieke prestaties? Je prestaties en overwinningen vieren is eigenlijk een vorm van dankbaarheid.

Er is een spiritueel gezegde dat hier mooi op aansluit: voordat er iets goeds in je leven kan verschijnen, moet er een deel van je zijn dat openstaat om het te ontvangen. Het vieren van je prestaties en overwinningen – groot of klein – is een signaal dat je openstaat voor overvloed.

Als iemand je een cadeau wil geven, maar je houdt je armen gesloten over elkaar, dan is het onmogelijk om het cadeau aan te nemen. Hetzelfde geldt voor alle kansen die je tegenkomt in het leven. Pas als je openstaat voor het leven, kun je de kansen die op je pad komen zien en aannemen.

5. Wat wil je achterlaten dit jaar?

Er is een grote kans dat je negatieve ervaringen hebt meegemaakt in het afgelopen jaar. Maar jij beslist wat je mee wilt nemen en wat je achter wilt laten.

Wat wil je achterlaten dit jaar? Zijn er bepaalde ervaringen die je wilt achterlaten? Zijn er mensen waar je gedag tegen wilt zeggen? Of heb je overtuigingen, gewoonten of patronen waar je afscheid van wilt nemen? Schrijf ze voor jezelf op.

Loslaten kan moeilijk zijn, omdat het kan voelen als verlies. Het is belangrijk om dit gevoel te erkennen en het niet weg te drukken. Tegelijkertijd zorgt loslaten namelijk voor nieuwe energie en creativiteit.

6. Wat wil je meenemen naar het volgende jaar?

Het is ook belangrijk om na te denken over de dingen die je mee wilt nemen naar het volgende jaar. Er zijn waarschijnlijk ervaringen geweest die dit jaar speciaal hebben gemaakt.

Misschien heb je iets nieuws geleerd, een speciaal persoon ontmoet of kijk je op een andere manier naar de wereld. Welke gewoonten of ervaringen neem je mee om de basis voor het volgende jaar te vormen?

Hoe kun je reflecteren op je jaar?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt reflecteren, zoals het stellen van diepe vragen aan jezelf, het schrijven in een dagboek of het doen van een meditatie.

Een aantal goede vragen om jezelf te stellen zijn: 

  1. Wat heeft je verrast?
  2. Hoe ben je gegroeid?
  3. Wat gaf je het gevoel dat je leefde?
  4. Wat kun je vieren?
  5. Wat wil je achterlaten dit jaar?
  6. Wat wil je meenemen naar het volgende jaar?
Hoe helpt meditatie bij het reflecteren?

Een geleide meditatie kan je helpen bij het reflectieproces. Dit komt omdat meditatie je inzicht geeft in je gedachten en verlangens. In de Meditation Moments app vind je verschillende geleide meditaties die je laten nadenken over jouw leven en inzicht geven.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis