Veteraan Mark Paasman gebruikt meditatie bij het bestrijden van PTSS

Veteraan Mark Paasman gebruikt meditatie bij het bestrijden van PTSS

11 januari 2023
Bewerkt op 9 augustus 2023
Oorlogsveteraan Mark Paasman

Oud-militair en ervaringsdeskundige op het gebied van stress, angst en PTSS Mark Paasman heeft het zijn levensmissie gemaakt om anderen te helpen. Het afgelopen anderhalf jaar bevrijdde Mark 65 (oud-)geüniformeerde en andere slachtoffers van hun posttraumatische stressstoornis door zijn zelfontwikkelde methodiek, waarvan meditatie een vast onderdeel is.

Na jarenlang te hebben gevochten voor de Nederlandse vlag, is Mark als veteraan gediagnosticeerd met een meervoudig militair trauma. Hij is uit de lucht gevallen met een helikopter, zag iemand voor zijn ogen verdrinken en kwam zelf bijna te overlijden tijdens een duikoperatie.

PTSS (posttraumatische stressstoornis) maakte het leven voor Mark ondraaglijk. De stress na de traumatische gebeurtenissen zorgde voor herbelevingen, nachtmerries, mentale ruis en oorsuizen. “7,5 jaar ben ik in de zorg behandeld, waarna het eigenlijk alleen maar slechter met me ging,” aldus Mark.

“Ik wilde er niet meer zijn”

Het keerpunt kwam op het moment dat Mark er niet meer wilde zijn. Zijn vriendin van toentertijd – wie nu zijn vrouw is – bood hem hulpmiddelen aan, waaronder de Meditation Moments app. “In het begin wilde ik er niets van weten,” vertelt Mark. Hij ervaarde wel wat emotie tijdens het gebruik van de app, maar wilde dit toen niet toegeven. Meditatie was volgens hem voor zweverige types.

Toch wakkerde de app een vuurtje aan in Mark. Hij merkte dat er meer was dan zijn zwart-witte kijk op de wereld en leerde dat mensen bestaan uit energie en dat je hier controle over hebt. Mark is toen zijn zelfstudie gestart om te begrijpen wat PTSS eigenlijk is en hoe dit werkt in de hersenen.

Een eigen, unieke methodiek kwam hieruit voort, waarin verschillende wetenschappelijke theorieën en filosofieën gebundeld worden. Mark bestudeerde en probeerde zelf alles. In 2020 volgde hij zelf de 9 stappen uit zijn methodiek, waarna hij klachtenvrij was en rust in zichzelf vond. “Toen ik besefte wat ik had gemaakt, ben ik gelijk gaan bellen met een broeder uit Afghanistan. Ik wilde weten of dit ook werkte bij iemand anders,” vertelt Mark.

Toen zijn stappenplan bleek te werken, benaderde Mark verschillende instituten. Hij moest zich eerst bewijzen. “Ik ben 200 kilometer gelopen van Den Helder naar Zwijndrecht, zonder eten, drinken, geld en luxe om aandacht te vragen voor de jonge veteraan”. Het resultaat was niet wat Mark had verwacht. Het waren niet de instituten, maar partners, broeders en familieleden die naar hem kwamen voor hulp.

Samen een toekomst creëren

Nu ondersteunt Mark anderen bij het bestrijden van PTSS-klachten, stress, herbelevingen, nachtmerries, zelfmoordgedachten of pogingen tot zelfdood. “De mannen die ik nu train hebben tientallen jaren gevochten en voor onze vlag gestaan. Ze waren ten einde raad en klaar met het leven. Mede dankzij Meditation Moments, heb ik ze de handvatten kunnen geven om hun eigen geluk en toekomst te creëren.”

De Meditation Moments app is een vast deel van de methodiek van Mark geworden. “Ik neem de affirmaties door en leg uit hoe binaural beats op neurologisch gebied werken. Alles leg ik zo simpel mogelijk uit, zodat het begrepen wordt." Een veteraan die al 15 jaar medicatie slikt, stopte daar gelijk mee* en sliep de hele nacht door zonder problemen. 
*Stop nooit zomaar met het gebruik van medicijnen. Raadpleeg altijd eerst een arts of psycholoog.

Het is voor Mark van groot belang dat hij met begrip meditatie uitlegt. “De term ‘mindfulness’ kan een groep mannen behoorlijk laten giechelen,” vertelt mark. “Maar als je uitlegt dat het een onderdeel is om te zorgen dat je geen herbeleving krijgt die nacht, zijn ze geïnteresseerd.”

De waarde van meditatie

Mark benadrukt in zijn verhaal vooral de waarde van meditatie. Hij vertelt dat als de veteranen nu beginnen met mediteren en het beluisteren van binaural beats, ze in vijf dagen van 30 jaar angst, herbelevingen en gevoelens van schuld en machteloosheid af kunnen komen. “Ik geef ze de controle terug over hun eigen leven.”

De veteranen die Mark begeleidt, beginnen hun dag met affirmaties, spreken hun dankbaarheid uit, doen ademhalingsoefeningen op een lege maag en sluiten af met een meditatie, waarbij ze een intentie zetten. Nadat ze deze stappen hebben gevolgd en realistische doelen voor de dag hebben gesteld, voelen ze zich 'superman'.

Meditatie is voor Mark zelf een gewoonte geworden waarmee hij direct positieve ervaringen kan creëren. “Ik veranderde mijn onbewuste geconditioneerde gedrag met mijn nieuwe kennis naar nieuwe ervaringen.” Zelf gebruikt hij de Meditation Moments app dagelijks zo'n tien keer per dag, zelfs na zijn herstel van PTSS.

De sleutel tot het behandelen van PTSS

Mark legt uit dat PTSS de kwantiteit van de stress is die is voortgekomen uit een overweldigende gebeurtenis. “De stress ontstaat omdat deze gebeurtenis nooit rationeel een plek heeft gekregen. Als de stress lang genoeg aanhoudt, verandert het in een stoornis omdat het lichaam alles overneemt om te overleven. Het lichaam zegt eigenlijk: jij doet er verstandelijk niks mee, dus ik regel het zelf wel.”

“Tijdens het herbeleven van een overweldigende gebeurtenis wordt er een neurologische ‘printplaat’ afgespeeld. Je gedachtegang, emotie en lichaam zorgen ervoor dat je weer de ervaring of angst uit het verleden ervaart." legt Mark uit.

De methodiek van Mark gaat ervan uit dat stress viervoudig is: emotioneel, lichamelijk, verstandelijk en neurologisch. En als je stress niet in viervoud bestrijdt, kom je niet van je klachten af. Met de meditaties en binaural beats uit de Meditation Moments app kan Mark stress op twee vlakken bestrijden.

Bij het behandelen van PTSS is het daarom belangrijk om niet terug te gaan naar de gebeurtenis uit het verleden, maar naar de onderliggende emotie. Mark legt de veteranen daarom uit hoe een externe trigger stress oplevert, wat er vervolgens voor zorgt dat je teruggaat naar het verleden. “Stress is altijd de hoofdoorzaak van PTSS. Als we stress weten te elimineren, is de stoornis er ook niet.”

Mark is nu op een missie om anderen hun beste, rijkste en meest vervulde zelf te laten worden. Hij schreef het boek ‘Bevrijd van PTSS’, waarin hij vertelt hoe hij zichzelf heeft bevrijd van een meervoudig militair trauma en richtte de Mark Paasman Academy op: een plek waar je jezelf kunt ontwikkelen als mens of bedrijf.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

Wij geven geen medisch advies. Dit artikel is niet bedoeld om ziekte te diagnosticeren, behandelen, genezen of voorkomen. Heb je geestelijke of lichamelijke klachten en wil je medisch advies van een specialist? Raadpleeg dan altijd een (bedrijfs)arts of psycholoog.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis