Mediteren voor beginners? 5 handige beginners tips

Mediteren voor beginners? 5 handige beginners tips

1 april 2020
Bewerkt op 8 januari 2024
mediteren voor beginners

Daar zit je dan op je meditatiekussentje. Je hebt besloten om het gewoon te proberen: beginnen met mediteren. Maar het blijkt nog behoorlijk lastig te zijn. Want hoe doe je dat toch, mediteren? Meditatie kan in het begin nogal overweldigend zijn, vooral als je nooit eerder bewust momentjes voor jezelf hebt genomen. Dit artikel over mediteren voor beginners helpt je op weg.

Waarom mediteren als beginner?

Iedereen kan leren mediteren en mediteren is voor iedereen. Je hoeft hier geen ervaren yogi voor te zijn. Maar word jij een beetje onrustig van het beeld dat je alleen al stil moet zitten (en niet aan die planning kan werken, de afwas kan doen of de kids kan vermaken)? Dat is niet gek. Mediteren voor beginners kan in het begin nogal verwarrend en soms zelf een beetje eng zijn.

Toch brengt meditatie zoveel ontspanning, positiviteit en innerlijke rust. Het is een fijne manier om een momentje voor jezelf te nemen, een meditation moment. En hoe vaak op een dag doe je dat nou? Hoe vaak doe je écht even niets? Dit momentje zorgt voor minder stress, geeft je een betere concentratie, laat je beter slapen en maakt je emotioneel meer in balans.

Meditatie kan lastig zijn in het begin

Mediteren is best lastig. Zodra je gaat zitten op je kussentje of in die fijne stoel, razen de gedachten door je hoofd. Vooral als je net begint met mediteren kan het moeilijk zijn om deze gedachten los te laten. Daarom is een geleide meditatie een fijne en makkelijke manier om mee te beginnen. Dit is een meditatie die wordt geleid door een stem; je hoeft je alleen te focussen op deze stem en je hieraan over te geven.

"Meditatie is de bries die naar binnen waait als je het raam open laat."

vrouw met mobiel-beginnen-met-mediteren

Programma: Beginnen met mediteren

Als meditatie helemaal nieuw voor je is, dan kun je beginnen met het programma Beginnen met mediteren uit de Meditation Moments app. Het programma bestaat uit zes korte lessen (4-6 minuten) waarin je leert hoe je meditatie kunt gebruiken om meer rust in je hoofd te krijgen, om zo de kwaliteit van je dagelijkse leven te verbeteren. Je leert wat het doel van meditatie is, hoe je moet mediteren en hoe je van meditatie een dagelijkse gewoonte kunt maken.

Het programma bestaat uit de volgende lessen:

  • Dit kun je verwachten
  • Jouw eerste Meditation Moment
  • Wat is meditatie?
  • Oefening: ervaar de rust in jezelf
  • Effectiever mediteren: 8 tips
  • 3 valkuilen en excuses

Wil je leren hoe je meditatie kunt gebruiken om beter te slapen, minder stress te ervaren en meer energie te hebben? Beluister het programma Beginnen met mediteren.

mediteren voor beginners 2-1.jpeg

5 tips over mediteren voor beginners

Wil je beginnen met mediteren? Deze tips helpen je op weg: 

1. Begin klein

Ontzettend goed als je voor jezelf het doel stelt om ‘vanaf nu’ elke dag 20 minuten te mediteren. Maar als je nog nooit eerder hebt gemediteerd, is dit doel misschien niet zo realistisch. Je kunt beter klein beginnen en de frequentie en duur van je meditation moments langzaam uitbreiden. Probeer hier wel direct regelmaat in te krijgen. Heb je bijvoorbeeld een routine ontwikkeld van elke 2 dagen 5 minuten mediteren? Dan kun je langzaam uitbreiden naar elke 2 dagen 10 minuten mediteren of 5 minuten per dag.

2. Zet verwachtingen opzij

Lees jij lichtelijk jaloers de verhalen van mensen die ‘verlicht’ zijn door meditatie of hun directe lijntje met het universum hebben gevonden? Meditatie is geen hocus pocus of magie. Het is juist heel down to earth. Je neemt een momentje voor jezelf en zet je gedachten opzij. Dat is de primaire intentie. Ga dus niet mediteren met grote verwachtingen, uiteindelijk voel je vanzelf welk effect het op je heeft. Mediteer je regelmatig maar heb je niet het idee dat het wat doet? Mediteer dan een tijdje niet en kijk wat er dan gebeurt.

3. Plan je meditation moments in

Mediteren voor beginnerskan behoorlijk lastig zijn. Voor papa’s en mama’s die het druk hebben met het huishouden en de kids kan het lastig zijn om te mediteren. En als jij druk bent met je business en werkweken van ruim 70 uur maakt, schiet het nemen van een ‘meditation moment’ er zomaar eens bij in. Plan je meditaties daarom heel bewust in. Zet ze letterlijk in je agenda: ‘7:00-7:15, ochtendmeditatie’, bijvoorbeeld.

Tijd kan een behoorlijke mind fuck zijn. Je hebt het gevoel alsof je al zeker een half uur zit, terwijl er nog maar net 10 minuten zijn verstreken. Of juist andersom! Je kunt in zo’n flow zitten dat je al veel langer mediteert dan je dacht. Het is niet fijn om tijdens het mediteren op de wip te zitten. Zet daarom een timer, zodat je volledig ontspannen kunt gaan mediteren.

4. Geniet van het proces

Begin je pas met mediteren? Ga er ontspannen en zonder verwachtingen in en geniet ervan. Dat is het allerbelangrijkste! Geniet van de tijd die je neemt voor jezelf en ervaar welke voordelen dat geeft. Want die voordelen ga je zeker ervaren, als je het maar genoeg tijd en rust geeft.

5. Mediteren voor beginners app

Bij mediteren voor beginners kan een app ontzettend waardevol zijn. Meditation Moments is een bron van geleide meditaties en meditatiemuziek. Bij bijna alle meditaties kun je kiezen tussen verschillende lengtes. Wil je bijvoorbeeld 5, 10 of 15 minuten mediteren? Dan kun je dat gewoon aangeven en stopt de meditatie automatisch na de aangegeven minuten. Zo mediteer je nooit korter of langer dan de bedoeling is.

Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis
Probeer gratis
Is meditatie moeilijk?

Meditatie kan lastig zijn in het begin. Daarom is een geleide meditatie een fijne, makkelijke manier om te beginnen met mediteren. Je hoeft je alleen maar te focussen op de stem die je door de meditatie leidt. 

Hoe kun je beginnen met mediteren?

Bij mediteren voor beginners kan een meditatie app ontzettend waardevol zijn. Meditation Moments is een bron van geleide meditaties en meditatiemuziek. Bij bijna alle meditaties kun je kiezen tussen verschillende lengtes.

Waarom is beginnen met mediteren waardevol?

De voordelen van meditatie zijn enorm. Meditatie zorgt voor rust in je hoofd, vermindert stress en verbetert je nachtrust.

Tijdens het mediteren richt je je aandacht op het hier en nu. Hierdoor leef je meer in het moment en heb je minder last van zorgen en negatieve gedachten.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis