Hoe laat je negatieve emoties los?

Hoe laat je negatieve emoties los?

9 mei 2023
Bewerkt op 9 augustus 2023
vrouw heeft moeilijke emoties

Je hebt vast wel eens tegen jezelf gezegd dat je het “gewoon moet laten gaan” als je moeilijke emoties ervaarde. Of het nu om een persoon, een ervaring of een gevoel ging: we weten allemaal dat loslaten moeilijk kan zijn. Toch zijn er dingen die je zelf kunt doen om moeilijke emoties te verwerken en uiteindelijk los te laten.

Emoties wegdenken lukt vaak niet

Veel mensen hebben de neiging om negatieve emoties weg te denken. En hoewel onze gedachten voor een groot deel beïnvloeden hoe we ons voelen, los je negatieve emoties niet alleen op door er iets positiefs tegenover te zetten. Dat zou hetzelfde zijn als het plakken van een pleister op een gebroken arm.

Het is namelijk zo dat niet alleen je hersenen, maar ook je lichaam een grote rol speelt bij het loslaten van emoties. Steeds meer onderzoeken naar trauma en angst tonen aan dat het zenuwstelsel voor een groot deel verantwoordelijk is voor het reguleren van emoties. Dat betekent dat als we emoties willen loslaten, we moeten leren om het zenuwstelsel te reguleren. Op deze manier kunnen we emoties verwerken, loslaten en kunnen we betere keuzes maken.

De oplossing? Reguleer het zenuwstelsel

Als we stress of angst ervaren, activeert ons lichaam automatisch de vecht-of-vluchtreactie. Dit wordt ook wel het sympathische zenuwstelsel genoemd. Je hart gaat sneller kloppen, je bloeddruk gaat omhoog en je spieren spannen zich aan. Als de stressfactor voorbij is, wordt het parasympathische zenuwstelsel geactiveerd en kan je lichaam zich ontspannen en herstellen.

Een gezond zenuwstelsel wisselt regelmatig tussen het sympathische en het parasympatische zenuwstelsel en doorloopt een natuurlijke cyclus van ontspanning, alertheid (mogelijk het activeren van de stressreactie), het loslaten van spanning en weer terug naar ontspanning en veiligheid 

De twee zenuwstelsels werken altijd samen. Dit is belangrijk om met stressvolle situaties om te kunnen gaan; je lichaam heeft dan extra alertheid en adrenaline nodig. Maar het is ook belangrijk om weer volledig te kunnen ontspannen en herstellen als de stressfactor voorbij is.

Het lastige is dat ons denkende brein deze natuurlijke reactie vaak in de weg zit. Hoe vaak heb je tegen jezelf gezegd: “droog je tranen” of “denk er niet aan”? Onze hersenen proberen ons te beschermen tegen moeilijke emoties. Maar wat er gebeurt als we onszelf niet toestaan om onze emoties te voelen, is dat ze worden “opgeslagen” in ons lichaam. Dit kan zich fysiek uiten door pijn en spanning in je lichaam en spieren of hoge cortisolwaarden.

Tips om emoties los te laten

Om emoties los te laten, is het nodig om het parasympathische zenuwstelsel te activeren. Dit kun je het beste doen door middel van oefeningen uit de lichaamsgerichte therapie.

1. Yoga en andere bewegingsvormen

Het is bewezen dat beweging helpt bij het reguleren van het zenuwstelsel en het loslaten van opgekropte emoties. Volgens onderzoek is yoga een effectieve manier om PTSS te bestrijden. Maar ook andere bewegingsvormen, zoals acupressuur, massage en dans, helpen bij het verminderen van stress. Wat al deze vormen van beweging gemeen hebben, is dat ze het zenuwstelsel weer in balans brengen.

Loop je rond met opgekropte emoties of heb je last van pijn of spanning in je lijf? In de Meditation Moments app vind je yoga- en Flow-lessen* die de connectie tussen lichaam en geest versterken en het zenuwstelsel weer in balans brengen. Een aantal van deze Flow-sessies zijn speciaal ontworpen om spanning en emoties los te laten.

yoga en flow mockup

*Flow is een inner work-out voor je body en mind. Bij een sessie worden beweging, dans, breathwork en visualisatie gecombineerd.

Wil je zelf zo’n sessie ervaren? Probeer eens deze Flow voor het loslaten van spanning.

2. Bodyscan meditatie

Een bodyscan meditatie verlegt de aandacht van je denkende geest naar je lichaam. Tijdens een bodyscan neem je alle sensaties in je lichaam waar – zonder ze te beoordelen. Het krachtige aan een bodyscan is dat je sensaties waarneemt en doorvoelt, in plaats van ze weg te rationaliseren of te omzeilen.

Soms span je tijdens een bodyscan ook delen van je lichaam aan en laat je deze weer los. Dit is een simpele manier om je lichaam helemaal te ontspannen en het parasympathische zenuwstelsel te activeren.

Probeer de meditatie Spanning loslaten, breng je lichaam tot rust en je zenuwstelsel weer in balans.

3. Ademhalingsoefeningen

Een diepe, langzame ademhaling kalmeert je zenuwstelsel en brengt je lichaam tot rust. Het ontspannen gevoel dat ontstaat tijdens het ademen, zorgt ervoor dat je lichaam zich veilig voelt om alle emoties die opkomen te doorvoelen. Want alleen als een emotie helemaal gevoeld wordt, kan deze losgelaten worden.

Deze 3 ademhalingsoefeningen zorgen voor ontspanning en rust.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode
Hoe kom je van opgekropte emoties af?

1. Yoga en andere bewegingsvormen
2. Bodyscan meditatie
3. Ademhalingsoefeningen

Hoe kan ik emoties loslaten?

Niet alleen je hersenen, maar ook je lichaam speelt een grote rol bij het loslaten van emoties. Steeds meer onderzoeken naar trauma en angst tonen aan dat het zenuwstelsel voor een groot deel verantwoordelijk is voor het reguleren van emoties. Dit betekent dat als we emoties willen loslaten, we moeten leren om het zenuwstelsel te reguleren. Deze tips helpen je.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis