5 manieren om angst te verminderen

5 manieren om angst te verminderen

15 juni 2022
Bewerkt op 9 augustus 2023
angst verminderen

Angst werkt verlammend. Het geeft stress, verstoort onze nachtrust en haalt de sparkle uit het leven. Voel jij je vaak angstig? In dit artikel hebben we 5 manieren op een rij gezet die jou kunnen helpen.

1. Weet waar je wel en geen invloed op hebt

Je hebt niet overal invloed op. Je kunt niet bepalen of het vandaag gaat regenen of dat de zon zich laat zien. Net zomin heb je invloed op een dierbare die ineens ziek wordt. Deze zaken vallen onder jouw cirkel van betrokkenheid. Je bent er wel bij betrokken, maar je hebt er geen invloed op.

Maar er zijn ook dingen waar je wél invloed op hebt. Deze vallen onder jouw cirkel van invloed. Je hebt dan wel geen invloed op het weer, maar wel op hoe je je hierbij voelt. Voel je je angstig? Vraag je dan af wat binnen jouw cirkel van invloed ligt. Is er iets wat je aan de situatie kunt veranderen? Doe dat dan. Kun je zelf niets doen omdat het volledig buiten jouw macht ligt? Dan valt dit onder jouw cirkel van betrokkenheid en kun je het loslaten. Je kunt er immers toch niets aan veranderen.

2. Breng je aandacht terug naar het ‘nu’

Ben jij vaak angstig om wat er ‘kan gaan gebeuren’? Veel mensen leven in het verleden of in de toekomst. Ze zijn verdrietig over wat er is gebeurd en zijn angstig voor wat er nog komen gaat. Als je dit bij jezelf opmerkt is het belangrijk om je aandacht naar het ‘nu’ te brengen. Wat is er nu aan de hand? Ben je nu veilig? Is er iets waar je nu angstig voor moet zijn? Zo niet, probeer het dan los te laten.

Mediteren kan helpen om je aandacht terug te brengen naar het nu. Tijdens het mediteren probeer je (angstige) gedachten aan je voorbij te laten gaan, zodat alleen het huidige moment overblijft om op te focussen.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

3. Heroverweeg je angsten

Als je bang bent, ga je vaak uit van het worst case scenario. Je partner komt bijvoorbeeld later thuis dan normaal en je bent direct bang dat hij of zij een ongeluk heeft gehad (wat uiteindelijk een file blijkt te zijn). Of je verliest je baan en je bent bang dat je straks geen eten meer kunt betalen en verhongert.

In zulke gevallen is het belangrijk om je angsten te heroverwegen. Grijp ze vast en kijk er eens goed naar. Waar ben je nou eigenlijk bang voor? Wat is het ergste dat kan gebeuren?

Als je bijvoorbeeld je baan verliest, heb je dan meteen geen geld meer om boodschappen te doen? Waarschijnlijk heb je nog wat spaargeld en misschien heeft je partner nog wel werk. Daarnaast ga je natuurlijk op zoek naar nieuw werk, en waarom zou het niet lukken om dat te vinden? En er zijn toch altijd mensen die willen helpen?

In je hoofd maak je angsten vaak groter dan ze in werkelijkheid zijn. Door op zo’n manier over je angsten na te denken, kleed je ze als ware uit en maak je ze zichtbaar. En dan blijken ze vaak helemaal niet zo groot te zijn.

4. Adem in, adem uit en relax

Weet jij van jezelf dat je vaak angstige gedachten hebt? Creëer dan een routine voor jezelf waarmee je elke dag een momentje rust kunt nemen. Als iets een routine is geworden, kost het je geen moeite meer om ermee bezig te zijn. Denk bijvoorbeeld aan tandenpoetsen. Elke avond poets je je tanden, zonder hier bewust over na te hoeven denken.

Mediteren (in de ochtend) is voor veel mensen een dagelijkse routine voor meer rust. Maar het kan zijn dat voor jou juist andere dingen goed werken. Elke ochtend een wandeling van 30 minuten bijvoorbeeld. Of tijdens je middagpauze een paar minuten voor jezelf nemen om wat yogaoefeningen te doen. Zoek uit wat voor jou het beste werkt en implementeer het gedurende de dag.

5. Maak je nachtrust prioriteit

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk, maar ook erg kwetsbaar. Als je ergens over inzit of bang voor bent, heeft dat vaak direct invloed op jouw slaap. Je ligt te woelen in bed, kunt maar moeilijk in slaap vallen of hebt last van heftige dromen.

Het is daarom van belang om aandacht te besteden aan je nachtrust – al helemaal als je van jezelf weet dat je vaak angstig bent. Probeer uit te zoeken hoe je beter kunt slapen. Bijvoorbeeld: geen koffie na 3 uur en een goed geventileerde en donkere slaapkamer. Ook slaapmeditaties helpen veel mensen om beter te slapen.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis