Zo houd je goede voornemens vol (zelfs zonder motivatie)

Zo houd je goede voornemens vol (zelfs zonder motivatie)

29 november 2022
Bewerkt op 21 juni 2023
goede voornemens

Het nieuwe jaar is voor velen een tijd van vernieuwing. Er is een grote kans dat je al hebt nagedacht over je goede voornemens of manieren om je leven te verbeteren en verrijken. Misschien wil je een verandering in je levensstijl maken, zoals stoppen met roken of minder alcohol drinken. Of misschien wil je meer in het hier en nu leven en beter je eigen energie leren bewaken.

Maar ongeacht hoe goed je intenties zijn, goede voornemens zijn moeilijk vol te houden. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 80% van de mensen een positieve verandering wil maken in het nieuwe jaar, maar slechts 17% hun goede voornemens volhoudt.

Er zijn veel factoren die hier een rol in kunnen spelen. Misschien ben je nog niet klaar om te veranderen, houd je je progressie niet bij of heb je de lat te hoog gelegd voor jezelf. Maar betekent dit dat goede voornemens niet werken? Nee. Ze kunnen werken, als je het op de juiste manier aanpakt.

Waarom goede voornemens?

De overgang naar een nieuw jaar creëert de mogelijkheid om jezelf stil te zetten, na te denken en bewust te zijn over hoe je het afgelopen jaar bent veranderd.

Reflecteren op het afgelopen jaar is een belangrijke vaardigheid. Je komt te weten wat je sterke punten zijn, welke lessen je hebt geleerd en wat belangrijk voor jou is. Deze inzichten kun je gebruiken om te beslissen waar je je het volgende jaar op wilt focussen.

Ook de sociale steun helpt om een positieve verandering te maken in het nieuwe jaar. Veel mensen delen hun nieuwe voornemens met elkaar, wat ervoor zorgt dat je elkaar verantwoordelijk kunt houden.

Hoe houd je goede voornemens wél vol? Creëer simpele gewoonte

Hoewel de meeste mensen hun goede voornemens niet volhouden, betekent het niet dat goede voornemens niet werken. Het is belangrijk om te onthouden dat de dingen die we dagelijks doen uiteindelijk beslissen of we onze goede voornemens volhouden. Het zijn onze gewoonten en ons gedrag die bepalen of we onze doelen gaan bereiken. Deze kunnen ons verder helpen of juist in de weg zitten.

Je gewoonten veranderen klinkt misschien als een enorme opgave en het kan lijken alsof je je hele leven moet omgooien om positief te veranderen. Gelukkig is dat niet nodig.

Leg de lat niet te hoog

Als het aankomt op het ontwikkelen van nieuwe gewoonten, zijn er twee woorden belangrijk om te onthouden: eenvoud en consistentie. Het klinkt misschien vreemd, maar leg de lat laag bij het stellen van doelen. We leggen je uit waarom dit werkt bij het volhouden van je nieuwe voornemens.

Er is ontzettend veel kennis in de wereld: er zijn podcasts, sociale media, tijdschriften en nog veel meer. Mensen hebben geen gebrek aan informatie als het gaat om het verbeteren van hun leven, want informatie is overal. Maar waarom kunnen de meeste mensen zich niet aan hun doelen houden? Dit heeft vaak vooral te maken met een gebrek aan structuur of systeem.

Maak een plan voor als je motivatie laag is

Je kunt motivatie vergelijken met een golf: het gaat op en neer. En hoewel veel mensen denken dat motivatie blijvend is, is dit helaas niet het geval. Dus waarom slagen veel mensen niet in het behalen van hun doelen? Omdat de meeste mensen hun doelen stellen op het hoogtepunt van de motivatiegolf.

De eerste twee weken zijn ze enorm gedreven, maar daarna staat het leven in de weg; ze krijgen het druk, zijn gestrest en gaan van honderd naar nul. Het is slimmer om een plan te maken voor wanneer je motivatie laag is. Dit is waarom je dingen eenvoudig moet maken. Zodat je nog steeds je doelen kunt behalen, zelfs als je motivatie laag is.

golf

Begin klein

Je hoeft niet elke dag om 5 uur ’s ochtends op te staan, een uur te mediteren, 3 hoofdstukken te lezen en een ijsbad te nemen, allemaal nog voor je naar je werk gaat. Dit streven zal je waarschijnlijk meer stress bezorgen dan dat het je goed doet. Daarentegen kun je beter gewoonten, oefeningen en rituelen implementeren die simpel en realistisch zijn, zodat je ze gemakkelijk kunt volhouden.

Schrijf je goede voornemens op en maak duidelijk voor jezelf welke simpele activiteiten je iedere dag moet doen om een positieve verandering te maken. Als je gewicht wilt verliezen kan dit er als volgt uitzien: 8 uur slaap, 10 minuten mediteren, fietsend naar werk in plaats van met de bus en drie voedzame maaltijden per dag eten. Dat is de basis.

Op de dagen dat je motivatie hoog is, kun je meer dingen toevoegen, zoals een extra workout, luisteren naar een informatieve podcast of een warm bad nemen om te ontspannen.

Je leven positief veranderen kan groot voelen. Begin daarom klein. Probeer dagelijks op een bewuste manier nieuwe gewoonten te creëren, zodat je deze makkelijker vol kunt houden.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis