Positieve affirmaties om beter te slapen

Positieve affirmaties om beter te slapen

15 februari 2021
Bewerkt op 29 maart 2024
positieve affirmaties slaap

Je hebt vast weleens een moment gehad waarop je vlak voor het slapen nog erg druk was. Bijvoorbeeld omdat je tot diep in de nacht werkte aan een deadline of nog lang aan het studeren was.

Als je op zo’n moment gaat slapen, ben je met je gedachten nog volledig bij die werkopdracht of dat studieboek. Je geeft je geest en lichaam geen kans om te ontspannen.

Rust in je hoofd hebben is belangrijk als je lekker wilt slapen. En daar kunnen positieve affirmaties bij helpen!

Probeer de affirmaties in de Meditation Moments app
Start gratis proefperiode

Creëer een fijne slaaproutine

Om makkelijker in slaap te vallen en rustig te slapen, is het fijn om een slaaproutine voor jezelf te creëren. Dit klinkt misschien groter dan het daadwerkelijk is en hoeft te zijn.

Met een slaaproutine bedoelen we puur een kleine routine of simpel ritueel dat je elke avond uitvoert voordat je jouw bed in duikt. Hiermee maak je jouw lichaam en geest klaar voor de nacht.

Hiervoor zijn vooral rustige activiteiten geschikt die niet te veel lichamelijke of mentale inspanning vereisen. Zet elke avond je wekker om jezelf eraan te herinneren dat je slaaproutine begint. Je bepaalt uiteraard zelf de tijd. Misschien vind je het fijn om je rond 7 uur al klaar te maken voor de nacht; of misschien vind je een half uurtje voor bedtijd op tijd genoeg.

Wekker gezet? Dan begin je met jouw avondactiviteiten. Dit mag je helemaal zelf invullen. Je kunt lekker wat yoga-oefeningen doen, een fijn boek lezen, lang badderen of wat muziek luisteren. En je kunt positieve affirmaties beluisteren!

Wat zijn slaapaffirmaties?

Affirmaties zijn positieve zinnen, een soort mantra’s, die je voor jezelf herhaalt en die jouw geest en werkelijkheid bepalen. Je gaat anders denken en hierdoor anders handelen.

Slaapaffirmaties zijn – zoals de naam al doet vermoeden – affirmaties die geschikt zijn om te luisteren, spreken of schrijven voordat je gaat slapen. Ze helpen je om de dag af te sluiten en rustig de nacht in te gaan.

Stel, je doet mee aan een hardloopwedstrijd en je krijgt het behoorlijk zwaar. De finish is bijna in zicht, maar je moet nog een stukje door. Je praat jezelf moed in: ‘je kan het, ‘kom op, nog een klein stukje’, ‘je bent er bijna, nog even doorzetten.’ Ook dat zijn affirmaties. Je gaat het geloven, je gaat ernaar handelen en uiteindelijk stap je gewoon over die finishlijn.

Hoe slaap je met affirmaties?

Positieve affirmaties kun je gebruiken door deze elke avond voor het slapengaan te luisteren, hardop te herhalen en/of op te schrijven. In de Meditation Moments app staan fijne tracks met verschillende affirmaties die je kunt beluisteren voordat je gaat slapen.

Zet ze op, ga lekker liggen en luister naar de stem en de krachtige affirmaties. De tracks stoppen vanzelf; dus het is niet erg als je ondertussen lekker in slaap bent gevallen.

Door dit in bed te doen, ben je met je volledige focus bij deze positieve slaapaffirmaties. Dat wil zeggen: je bent niet met je gedachten bij alle andere dingen die je moet, vindt, doet of denkt.

Als je in bed ergens over piekert, is dat vaak het laatste waar je mee gaat slapen en het eerste waar je weer mee wakker wordt. Door positieve affirmaties vervang je eventuele zorgelijke gedachten door positieve gedachten.

affirmaties slaap

10 positieve affirmaties voor betere slaap

1.

"Ik ben dankbaar voor mijn lichaam en geef het nu de kans om te ontspannen."

affirmatie voor betere slaap

2.

"Ik heb mijn best gedaan vandaag en mag gaan opladen. Morgen liggen er weer nieuwe kansen op me te wachten."

Affirmatie voor betere slaap

3.

"Ik ga heerlijk slapen en word uitgerust wakker."

Affirmatie voor betere slaap

4.

"Ik ben dankbaar voor vandaag."

Affirmatie voor betere slaap

5.

"Ik kan niet wachten op wat morgen me gaat brengen."

Affirmatie voor betere slaap

6.

"Mijn goede nachtrust geeft me de kracht om mijn angsten en twijfels te overwinnen."

affirmatie voor betere slaap

7.

"Ik ben het waard om te ontspannen en te dromen."

Affirmatie voor betere slaap

8.

"Ik val moeiteloos in slaap en geniet van een heerlijke nachtrust."

Affirmatie voor betere slaap

9.

"Ik ben gezond en bedank mijn lichaam door heerlijk te slapen."

affirmatie voor betere slaap

10.

"Ik ben dankbaar voor de kansen die vandaag op mijn pad kwamen. Nu ga ik rusten. Morgen ligt de wereld voor me open."

Affirmatie voor betere slaap

Werken affirmaties terwijl je slaapt?

Het is niet erg als je in slaap valt. Affirmaties werken namelijk niet alleen door op je bewuste, maar ook op je onbewuste geest. Dit betekent dat ze jouw nachtrust ook kunnen beïnvloeden als je in slaap bent gevallen.

Probeer de affirmaties in de Meditation Moments app
Start gratis proefperiode
Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis