Positieve affirmaties bij angst: voel de kracht in jezelf

Positieve affirmaties bij angst: voel de kracht in jezelf

5 februari 2021
Bewerkt op 11 maart 2024
positieve affirmaties angst

Angst verlamt. Het belemmert je om voluit te leven, uitdagingen aan te gaan en nieuwe dingen te ontdekken. Angst zorgt voor stress en is simpelweg slecht voor je gezondheid. Gebruik positieve affirmaties om angst om te zetten in vertrouwen.

Probeer de affirmaties in de Meditation Moments app
Start gratis proefperiode

Wat zijn affirmaties?

Affirmaties zijn korte, positieve zinnen die je hardop of in stilte herhaalt. Misschien doe je dit al onbewust. Als je jezelf moet aanmoedigen bijvoorbeeld, zeg je al snelkom op, je kan het’.

Met affirmaties kun je dit heel bewust doen en van deze positieve boodschappen nieuwe overtuigingen maken. Het doel? Jouw ingesleten denkpatronen veranderen. 

Angsten en affirmaties

Affirmaties zijn het krachtigst als je ze echt kunt voelen. Je moet voelen dat de affirmatie ook daadwerkelijk waar is en dat die situatie al realiteit is geworden. Uiteindelijk wil je ze herhalen tot je er echt in gaat geloven, ernaar gaat handelen en de affirmatie je werkelijkheid gaat veranderen.

Met angst doe je eigenlijk hetzelfde. Als je ergens bang voor bent (vaak voor een situatie in de toekomst), dan richt je hier al je aandacht op. Met heel veel emotie en gevoel. Ook al is het op dit moment nog niet zo, je leeft je angst al doordat je hier zoveel mee bezig bent.

Kunnen positieve affirmaties helpen bij angst?

Als je veel angsten ervaart, kan het helpen om deze opzij te schuiven en plaats te maken voor positieve affirmaties. Waar ben je bang voor? In welke situaties word jij angstig? Schrijf deze op om hier inzicht in te krijgen. Kijk vervolgens welke positieve affirmatie je hier tegenover kunt zetten.

Ben je bijvoorbeeld angstig als je voor een groep moet spreken en ben je bang dat je een black-out krijgt? Dan kan een affirmatie als: Ik ben een sterke, krachtige en goede spreker helpen.

Of ben je simpelweg bang voor wat de toekomst je zal brengen? Dan kan deze affirmatie je misschien een fijner gevoel geven: Ik ben precies waar ik nu moet zijn en laat me leiden door het Universum.

affirmaties angst

Voorbeelden van positieve affirmaties bij angst

Affirmaties zijn erg persoonlijk. Vooral als het gaat om angsten, ervaart iedereen deze anders. Daarom is het fijn om je eigen affirmaties uit te kiezen. Wat resoneert met jou? Waar loop jij vooral tegenaan en welke affirmaties kun je daar tegenover zetten?

Hier volgen een paar affirmaties die je kunt gebruiken als je angst ervaart:

1.

"Ik heb de regie over mijn leven."

positieve affirmatie angst

2.

"Elke inademing kalmeert me, elke uitademing neemt mijn spanning weg."

Positieve affirmatie bij angst

3.

"Alles in mijn wereld is goed en ik ben veilig."

Positieve affirmatie angst

4.

"Ik heb macht over mijn emoties en kan elke situatie op mijn manier het hoofd bieden."

Positieve affirmatie bij angst

5.

"Ik kies ervoor om me rustig te voelen."

Positieve affirmatie bij angst

Hoe gebruik je affirmaties om angst en stress te verlichten?

Het switchen van je mindset heeft invloed op de hoeveelheid angst en stress die je ervaart. Affirmaties vormen een belangrijke tool tijdens stressvolle momenten. Ze voorkomen namelijk dat je niet wordt meegezogen in een negatieve spiraal, maar jezelf hier houdt. In dit moment.

In de Meditation Moments app hebben we affirmaties opgenomen die je helpen om angst los te laten. Speel deze affirmaties af als je je onrustig of gestrest voelt en herhaal ze in gedachten. Je zult zien dat het je onwijs veel kracht zal geven!

Probeer de affirmaties in de Meditation Moments app
Start gratis proefperiode
Werken affirmaties bij angst?

Affirmaties zijn erg persoonlijk. Vooral als het gaat om angsten, ervaart iedereen deze anders. Positieve affirmaties hebben de kracht om neurale paden te activeren en delen van de hersenen te veranderen die je gelukkiger en positiever maken.

Wat zijn goede affirmaties tegen angst?

Een paar voorbeelden van affirmaties tegen angst zijn: 

    • Ik heb de regie over mijn leven.
    • Elke inademing kalmeert me, elke uitademing neemt mijn spanning weg.
    • Alles in mijn wereld is goed en ik ben veilig.
    • Ik heb macht over mijn emoties en kan elke situatie op mijn manier het hoofd bieden.
    • Ik kies ervoor om me rustig te voelen.
Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis