5 mindfulness oefeningen die direct invloed hebben

22 februari 2019

Mindfulness is een manier om meer in het ‘nu’ te leven, niet in het verleden of in de toekomst. Leven met aandacht. Het ‘nu’ is het enige dat telt! Maar hoe doe je dat, mindful zijn? En is dat hetzelfde als mediteren? Wij geven je 5 mindfulness oefeningen.

Verschil tussen mindfulness en meditatie

Mindfulness

Mindfulness is leven in het ‘nu’. Het is leven met volledige aandacht en je volledig bewust zijn van ervaringen. Door mindfulness kom je meer in het hier en nu en maak je je minder zorgen over morgen.

Ben je bijvoorbeeld aan het lunchen? Dan schiet je niet met je gedachten naar het werk dat op je bureau ligt te wachten of de boodschappen die je straks moet doen. Nee, in plaats daarvan richt je je met volledige aandacht op het nu. Je proeft de smaak van je broodje, de structuur, je hoort de geluiden van je collega’s in de kantine.

En dat is nog best lastig. Want wanneer ben je echt met de volle 100% in het nu?

Meditatie

Meditatie is meer een oefening om mindfulness te bereiken. ‘Mindful zijn’ doe je de hele dag door, terwijl je mediteert op specifieke momenten.

Tijdens meditatie kun je je richten op je ademhaling, zodat je je gedachten langzaam los kunt laten. Maar je kunt je ook focussen op het nu, op je omgeving, dat zachte briesje, het geluid op de achtergrond, hoe je zit op de grond… Dit is meer een vorm van mindfulness meditatie, waarmee je je aandacht heel specifiek richt op het ‘nu’.

Mindfulness oefeningen

Dagelijkse mindfulness oefeningen kunnen je helpen om meer rust te vinden, doelen te bereiken en meer van het leven te genieten. Voor mensen die een druk leven hebben, is het een manier om in het ‘nu’ te zijn. Onderstaande mindfulness oefeningen helpen je om meer mindful te leven.

1. Bodyscan

De bodyscan is een oefening waarmee je doelbewust je aandacht naar het ‘nu’ brengt. Het is een mindfulness oefening die je onder andere tijdens een meditatie kunt doen.

Het doel van een bodyscan is dat je volledige aandacht hebt voor je lichaam. Tijdens deze oefening ‘scan’ je je hele lichaam. Je ligt of zit comfortabel op een rustige plek, met je ogen dicht en brengt je ademhaling onder controle. Vervolgens ga je met je aandacht naar je hele lichaam. Je merkt je gemoedstoestand op (ben je blij, boos, rustig, onrustig?) en je voelt heel bewust hoe je hier ligt of zit.

Vervolgens ga je je lichaam stap voor stap scannen. Je begint bij je voeten. Voel hoe ze steunen op de grond, voel de warmte, de kou, tintelingen… Daarna werk je naar boven toe, naar je kuiten, bovenbenen, buik, armen. Als je uiteindelijk je hele lichaam hebt gehad, beweeg je je langzaam en kun je je ogen weer opendoen.

+ Wil je een bodyscan onder begeleiding doen? Download de Meditation Moments App en je vind een bodyscan meditatie onder het moment ontspanning. Download de app hier: Google Play / App store

positive thought

2. Adem

Een van de makkelijkste en toegankelijkste mindfulness oefeningen om meer contact te maken met het ‘nu’, is door je ademhaling in te zetten. Je ademhaling heb je altijd en overal bij je. Neem af en toe een momentje om in te tunen op jezelf en bewust te letten op je ademhaling. Merk op hoe je ademhaalt. Hoog? Snel? Of juist heel rustig?

Breng vervolgens je ademhaling terug naar een diepe buikademhaling. Adem langzaam in, en langzaam uit. 3 seconden in en 4 seconden uit. Je kunt dit altijd en overal doen! Als je in de rij staat bij de kassa, als je wacht op de bus of als je in de auto zit. Zo kun je de hele dag door heel bewust een momentje voor jezelf nemen en in het ‘nu’ komen.

3. Luister met aandacht

Hoe vaak heb je wel niet gehad dat je in gesprek bent met iemand, maar niet écht luistert? Dat je alles wat iemand zegt direct relateert aan jezelf (‘Daar heb ik ook altijd last van.’ ‘O, wat gek dat jij dat hebt!’) of dat je juist met je gedachten heel ergens anders bent?

Je hebt tijdens je dagelijks leven waarschijnlijk veel contact met andere mensen. Elk contactmomentje is weer een mogelijkheid om mindful te zijn. Luister eens heel bewust naar wat iemand vertelt. Probeer oprecht geïnteresseerd te zijn en richt er je volledige aandacht op. Je gesprekspartner zal die aandacht voelen. Dit leidt tot betere gesprekken én betere relaties!

4. Bewegingsmeditatie

Een andere mindfulness oefening om wel mindful te zijn maar niet stil te zitten, is bewegingsmeditatie. En het woord zegt het al: je gaat bewegen! Ga lekker de natuur in om een lange wandeling te maken. Adem de frisse lucht in, zie de prachtige natuur, voel de warmte of de kou, geniet van het moment.

Probeer niet met je gedachten alle kanten op te gaan, maar blijf in het hier en nu. Je kunt dit doen door te lopen, maar kies vooral een vorm die bij jou past. Je kunt bijvoorbeeld ook heerlijk vrij dansen. Voel bewust de bewegingen die je maakt en wees 100% in het moment!

Bewegingsmeditatie

5. Doe iets met volledige aandacht

We zijn soms geneigd om dingen snel, snel, snel te doen. Hoe sneller, hoe beter, toch? Maar hierdoor gaan we soms een beetje voorbij aan onszelf. Wil je meer mindful leven? Probeer dan elke dag een taak te kiezen die je met volledige aandacht uitvoert.

En dat kan van alles zijn! Of het nu de hond uitlaten is, een avondmaaltijd koken of een telefoongesprek met je moeder. Probeer je aandacht er volledig op te richten zonder dat je met je gedachten ergens anders zit. Laat je gedachten niet afdwalen, maar geniet volledig van het moment.

Mindfulness meditaties

Met de bovenstaande oefeningen kun je heel gemakkelijk mindfulness in je leven integreren om zo wat meer te genieten van het moment. De geleide meditaties uit de Meditation Moments App helpen je om nóg meer rust en geluk in je leven te ervaren.

Blog delen:
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en heel veel relaxte momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.

Probeer Meditation Moments 10 dagen gratis

Download de app

Ook interessant

Testheading

Slaap beter

Slaap beter

Stress minder

Stress minder

Focus meer

Focus meer

Probeer Meditation Moments Premium 10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.
Door het versturen van dit formulier ga je akkoord met het aanmaken van een account en met onze algemene voorwaarden en privacy policy.

Beter slapen,
minder stress,
meer focus.

Probeer Meditation Moments Premium
10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.*

* Geen abonnement - geen betaalgegevens nodig.