Nieuw onderzoek wijst uit: Nederlanders gaan in 2024 meer aandacht besteden aan hun mentale gezondheid

Nieuw onderzoek wijst uit: Nederlanders gaan in 2024 meer aandacht besteden aan hun mentale gezondheid

24 januari 2024
Bewerkt op 29 januari 2024
meditatie onderzoek

Met het nieuwe jaar in volle gang, is het tijd voor wat frisse voornemens. We weten allemaal dat gezonder eten en meer bewegen vaak op ons lijstje staan. Maar dit jaar voegen we daar nog iets aan toe: aandacht voor ons mentale welzijn.

Begin 2024 hebben we daarom onderzoek gedaan onder 3500 respondenten naar de plek die mentale gezondheid heeft in het lijstje van goede voornemens. Het onderzoek laat zien dat de meerderheid behoefte heeft aan een betere mentale gezondheid en dit in 2024 wil aanpakken. En dat meditatie hier een effectieve methode voor lijkt te zijn.

Gemiddelde score van 6,5 voor mentale gezondheid

Op de vraag ‘hoe zou jij je huidige mentale gezondheid beoordelen op een schaal van 1 tot 10’ kwam de gemiddelde score op een 6.5 uit. De meerderheid (55%) geeft aan regelmatig stress te ervaren (vaak tot heel vaak), voornamelijk gerelateerd aan gezondheid, werk of studie, en gezins- of relatieproblemen. De meerderheid (92%) beschouwt mentale gezondheid als belangrijk en heeft de intentie om er meer aandacht aan te besteden in vergelijking met het afgelopen jaar.

Meditatie positieve impact op mentale gezondheid

Meditatie lijkt een positief effect te hebben op de mentale gezondheid van de respondenten. De meerderheid van de respondenten die mediteren, rapporteert een aanzienlijke verbetering in de mentale gezondheid gedurende de afgelopen drie jaar. Van de respondenten die niet mediteren, geeft de meerderheid daarentegen aan dat de mentale gezondheid stabiel is gebleven of zelfs enigszins is verslechterd.

Meditatie nog niet algemeen bekend als optie

Echter, opvallend is dat niet iedereen meditatie als een haalbare optie beschouwt. Op de vraag naar specifieke doelen of voornemens voor het verbeteren van de mentale gezondheid in 2024, geeft de meerderheid de voorkeur aan bewegen/regelmatig sporten. Bij de respondenten die al mediteren, volgen daarna ‘meer rustmomenten inplannen’ en ‘vaker mediteren’. Daarentegen staat meditatie onderaan het lijstje van de respondenten die niet mediteren.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode
Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis