Meditatie en sport: een win-win combinatie

Meditatie en sport: een win-win combinatie

19 juni 2024
Bewerkt op 3 juli 2024
Surfer mediteert op strand

Meditatie zweverig? Nee, hoor…

Meditatie en mindfulness hebben misschien een zweverig imago. Maar dat is onterecht, want het zijn beide enorm praktische en effectieve manieren om je sportprestaties te verbeteren en je mentaal fitter te voelen. Steeds meer atleten hebben dit door!

Nederlandse atleten zoals Kiki Bertens en Sjef van den Berg hebben in interviews verteld hoeveel baat ze hebben bij meditatie. Ook internationale sporters zoals Serena Williams, Cristiano Ronaldo en Kobe Bryant gebruiken meditatie om te ontspannen, kalm te blijven onder druk, aan hun mindset te werken en hun doelen te bereiken.

Mentale training

Meditatie wordt vaak gezien als een manier om te ontspannen, maar het is veel meer dan dat. Het is een vorm van mentale training die de geest versterkt, vergelijkbaar met hoe fysieke oefeningen je lichaam sterker en flexibeler maken. 

Door te mediteren train je je geest voor meer focus, geduld, emotionele stabiliteit, veerkracht en mentale flexibiliteit, zelfs onder druk. Dit zijn belangrijke eigenschappen voor zowel sporters als niet-sporters. 

Ook Oranjekeeper Bart Verbruggen doet aan mentale training en meditatie: “Ik vind meditatie een groot woord. Op bepaalde momenten kan het goed zijn om een paar keer rustig adem te halen. Dat kan helpen.” (Bron: nu.nl)

Door regelmatig te mediteren, leer je net als Bart 'rustig adem te halen'. Je focus gaat naar je adem, waardoor je meer kalmte en minder stress ervaart, beter met uitdagingen om kunt gaan en doelgerichter kunt visualiseren.

Europees_Kalmpioenschap_vrouw_yogamat.jpg

Voordelen van meditatie in jouw training


Wat zijn de voordelen van mediteren voor en na het sporten?

 1. Verbeterde focus en concentratie
  Door regelmatig te mediteren, train je je geest om afleidingen te negeren en je aandacht te richten op één ding tegelijk. Dit is vergelijkbaar met het trainen van een spier die sterker en efficiënter wordt met regelmatige oefening.

 2. Emotionele stabiliteit
  Meditatie helpt bij het reguleren van emoties. Het leert je om stress, angst en negatieve gedachten los te laten, waardoor je emotionele veerkracht toeneemt. Dit is essentieel voor sporters die onder druk moeten presteren en kalm moeten blijven in stressvolle situaties.

 3. Mentale flexibiliteit 
  Meditatie bevordert mentale flexibiliteit. Dit betekent dat je geest beter in staat is om van perspectief te veranderen en zich aan te passen aan nieuwe situaties. Zo kun je onverwachte uitdagingen aan en sneller herstellen van tegenslagen.

 4. Sneller herstel 
  Door regelmatig te mediteren, kun je sneller herstellen na intensieve trainingen en wedstrijden. Het helpt om het stressniveau te verlagen en bevordert lichamelijke genezing.

 5. Minder blessures 
  Meditatie en mindfulness zorgen ervoor dat je beter in contact komt met je lichaam. Hierdoor kun je signalen van vermoeidheid en pijn sneller opmerken en blessures voorkomen.

 6. Beter omgaan met stress 
  Sporters ervaren vaak veel druk, of het nu gaat om een belangrijke wedstrijd of dagelijkse trainingen. Meditatie helpt je om kalm te blijven en goed om te gaan met stress.

 7. Verbeterde slaapkwaliteit:
  Een goede nachtrust is cruciaal voor sportprestaties. Meditatie kan helpen om beter te slapen, wat weer leidt tot betere prestaties tijdens het sporten.

 8. Visualisatie en doelgerichtheid 
  Veel sporters gebruiken meditatie om hun doelen te visualiseren en hun prestaties mentaal voor te bereiden. Dit proces heet 'mentale repetitie' en  kan er daadwerkelijk voor zorgen dat je beter presteert.

Mediteren lijkt op sporten

Net zoals je moet trainen om goed te worden in een sport, geldt dit ook voor mediteren. Je bent niet meteen een topscorer bij een topelftal; daar moet je hard voor werken en regelmatig voor trainen. Hetzelfde geldt voor meditatie. Het vereist oefening en consistentie om de voordelen ervan echt te kunnen ervaren. Stapje voor stapje ontwikkel je steeds meer mentale kracht. 

Gelukkig is meditatie niet ingewikkeld en daarom ook heel geschikt voor beginners. Ook als je nog nooit gemediteerd hebt kun je heel laagdrempelig de eerste stap zetten. In de Meditation Moments app staan bijvoorbeeld veel hulpmiddelen om te starten met mediteren, zoals ademhalingsoefeningen, programma’s, rustgevende muziek en geleide meditaties. Die kun je 7 dagen gratis proberen (stopt automatisch).

Probeer
Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode
Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis