Petra: “Ik ben veel positiever gaan kijken naar alles om me heen”

Petra: “Ik ben veel positiever gaan kijken naar alles om me heen”

1 november 2020
Bewerkt op 9 augustus 2023
Uitzicht over zee

In dit artikel vertelt Petra over haar ervaringen met mediteren.

"In april 2019 verbleef ik een week op Ibiza om te herstellen van een borstkankertraject. Dit betekende een week lang stromende regen, maar ook een tijd met bijzondere inzichten. In de B&B waar ik verbleef ontmoette ik Marcel, waarmee ik veel gesprekken voerde over spiritualiteit en mindfulness. Door hem maakte ik voor het eerst kennis met de boeken en podcasts van Michael Pilarczyk en toen ik eenmaal thuiskwam ben ik ook meteen de Meditation Moments App gaan downloaden. En dat heeft me ontzettend veel gebracht!''

"Met dankbaarheid was ik totaal niet bezig"

"Ik ben eerst begonnen met meditaties over dankbaarheid. Door de borstkanker kwam ik in een aparte wereld terecht waarin ik niet bezig was met dankbaarheid, maar met overleven. Toch ben ik me door deze ervaring juist meer gaan realiseren dat ik dankbaar mag zijn. Uiteindelijk ben ik begonnen met een dankbaarheidsdagboek en nog steeds schrijf ik elke avond drie dingen op waar ik dankbaar voor ben. Dit vergde enige oefening, maar heeft me wel geholpen om meer te gaan letten op de kleine dingen in het leven om dankbaar voor te zijn."

Ziek door de stress

Eigenlijk was ik altijd al getriggerd door meditatie en spiritualiteit. Toch deed ik er nooit iets mee. Ik had een drukke baan en leefde in een ritme van 5 uur opstaan, 6 uur in de auto en 8 uur op het werk. Om half 8 ’s avonds stapte ik de huiskamer pas weer binnen. Er was simpelweg geen tijd voor meditatie. Dit leven was veel te druk en gewoon niet goed voor mij. Ik ben ervan overtuigd dat al die stress er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat ik ziek ben geworden. Hierdoor ben ik ook mijn baan kwijtgeraakt, maar daar ben ik nooit boos om geweest. Ik zie het als het Universum dat op de rem heeft getrapt en heeft gezegd: "Petra, zoals je nu bezig bent gaat het niet meer."

"Het is een standaard ritueel geworden"

"Ik mediteer elke dag. Zeker. ’s Ochtends vind ik het vooral fijn om mijn dag te beginnen vanuit rust en stilte, waarna ik altijd even wat yogaoefeningen doe. In de avond voor het slapengaan of als ik lekker alleen thuis ben doe ik vaak een wat langere meditatie. In het begin ging dit heel geleidelijk, maar ik heb ook dagen gehad dat ik dacht ‘shit het komt nu totaal niet uit’, maar dan ben ik het toch gaan doen. Nu is het een standaard ritueel geworden."

"Als je zegt dat je mediteert denkt iedereen dat je in een zweverige jurk op je matje zit. En soms doe ik dat ook wel, maar dat hoeft niet. Mediteren kan ook wandelend of onder de douche. Dat is er juist zo mooi aan."

Liever mens

"Vroeger kon ik best oordelend zijn en maakte ik vaak mijn mening kenbaar. Maar door meditatie ben ik dichter bij mezelf gekomen. Het helpt mij om anders naar de wereld te kijken. Wie zit er op mijn mening te wachten? Het heeft me veel positieve energie gegeven en ervoor gezorgd dat ik positiever ben gaan kijken naar alles om me heen. Ik kan wel zeggen dat ik een liever mens ben geworden."

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode
Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis