Doe je van 18 t/m 24 april mee met de Lente Challenge? 🌸

Meditatie mantra: dit is hoe het werkt!

26 juli 2021

Meditatie mantra: dit is hoe het werkt!

meditatie mantra

Tijdens een meditatie zit je vaak in stilte en probeer je ook stilte in je hoofd te krijgen. Maar dat kan soms behoorlijk lastig zijn. Een meditatie mantra kan helpen om je geest rustig te houden. Dit is hoe het werkt!

Wat is een meditatie mantra?

Een mantra is een woord, klank of lettergreep dat je herhaalt terwijl je aan het mediteren bent. Dit kun je zingend doen, fluisterend of in stilte (terwijl je de mantra herhaalt in je hoofd). Het ritmisch zingen of spreken van mantra’s wordt ook wel chanten genoemd.

Wat betekent mantra?
Het woord mantra komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk: ‘Bevrijding van onze geest’ Manasah (geest) en Tra (bevrijding).

Het bijzondere aan het Sanskriet is dat bij elk woord een bepaalde trillingsfrequentie hoort. Als je een mantra opzegt breng jij zelf deze trillingen voort. De klanken van de mantra’s trillen door je hele lichaam en energieveld heen en hebben zo een positieve werking.

Het gebruiken van mantra’s in het Sanskriet heeft daarnaast een ander voordeel. Je herkent de woorden namelijk niet! Hierdoor geef je er geen directe betekenis aan. Bij het spreken of zingen van mantra’s gaat het dan ook niet om het woord zelf, maar de trillingsfrequentie ervan en de ervaring die je erbij voelt.

meditatie mantra

Waarom een meditatie mantra?

Hoewel mantra’s steeds meer gebruikt worden bij meditaties en mindfulness-oefeningen, is het gebruik ervan veel ouder. In eeuwenoude meditatietradities werden mantra’s al gebruikt om rust en inzicht te geven, troost te bieden en een dieper bewustzijn te ervaren.

Een meditatie mantra heeft binnen sommige tradities een spiritueler doel. Zo wordt het binnen het hindoeïsme toegepast om contact te maken met het ‘goddelijke’. Elk mantra wordt krachtiger door herhaling.

Hoe werkt een meditatie mantra?

Het zingen of spreken van mantra’s vergt concentratie. Je bent ‘bezig’ tijdens je concentratie. Hierdoor dwalen je gedachten minder snel af. Een mantra (die je dus ook prima in gedachten kan opnoemen) kan je ook helpen als je het lastig vindt om in stilte te zitten. Een mantra houdt je gedachten dus eigenlijk bezig.

5 bekende mantra’s

  1. Om / Ohm / Aum – ‘Ohmmmm’. Dit is het basismantra dat bijna iedereen wel kent! Ohm heeft volgens het Hindoeïsme een trillingsfrequentie die je in contact brengt met de bron. Het brengt je in een diepere laag van je bewustzijn.
  2. Ohm Namah Shivaya – Shiva is de hindoeïstische god van transformatie die ruimte maakt voor nieuwe dingen en ideeën in je leven. Dit mantra betekent: ‘Ik buig voor Shiva, de kracht die mij helpt los te laten’ en kan je helpen bij kleine en grote veranderingen in je leven.
  3. Eiyem / I AM – Dit mantra komt uit een Joods-christelijke traditie en kun je gebruiken om jezelf en je systeem te reinigen.
  4. Gayatri – Het Gayatri mantra is een van de oudste mantra’s en heeft te maken met de verheldering van je geest. Gayatri staat voor ritme en bescherming. Het gebruiken van dit mantra brengt vrede, licht, vertrouwen en zuivert je emoties.
  5. Om mani padme hum – Dit mantra wordt veel gebruikt binnen het boeddhisme en betekent ‘het juweel in de lotusbloem’. Je kunt het goed gebruiken om negatieve emoties om te zetten in positieve.

where focus goes energy flows

Vorm jouw eigen meditatie mantra

De mantra’s uit het Sanskriet zijn zorgvuldig samengesteld om hun specifieke combinatie en trillingsfrequentie. Ze hebben bij het uitspreken ervan (hardop of in gedachten) een bijzonder effect op lichaam en geest. Als je deze mantra’s zelf gaat verzinnen heeft dat waarschijnlijk een andere uitwerking.

Toch kun je ook jouw eigen mantra samenstellen. Kies hiervoor een zin of affirmatie waar jij een fijn gevoel bij krijgt of wat een bijzondere betekenis voor jou heeft. Bijvoorbeeld:

  • “I am blessed”
  • “Ik ben het waard”
  • “Ik ben vol energie”
  • “Ik voel me sterk en positief”
  • “I’m powerful”

Probeer je mantra simpel én positief te houden. Dat wil zeggen: focus je niet op wat je niet wil, maar op wat je wél wil. Als jouw mantra positief is, houdt deze het positieve beeld in stand.

Krachtige klanken

De trilling van mantra’s hebben energetisch een positieve werking op ons. Maar er zijn ook andere klanken en trillingen die dit hebben. Zo bestaan er binaural beats, speciale tonen die gevoelens van inspiratie, ontspanning en focus kunnen opwekken. Of sound healing, waarbij geluidstrillingen ingezet worden om hun helende eigenschappen. Verschillende instrumenten, zoals klankschalen, stemvorken en gongs worden gebruikt om het lichaam in een meditatieve staat te brengen.

Probeer de affirmaties in de Meditation
Moments app

De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en heel veel relaxte momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.

Probeer Meditation Moments 10 dagen gratis

Download de app

Ook interessant

Testheading

Slaap beter

Slaap beter

Stress minder

Stress minder

Focus meer

Focus meer

Probeer Meditation Moments Premium 10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.
Door het versturen van dit formulier ga je akkoord met het aanmaken van een account en met onze algemene voorwaarden en privacy policy.

Beter slapen,
minder stress,
meer focus.

Probeer Meditation Moments Premium
10 dagen gratis en krijg toegang tot alle meditaties en muziek.*

* Geen abonnement - geen betaalgegevens nodig.