Wanneer is het volle maan?

30 september 2021
Bewerkt op 10 januari 2024
wanneer is het volle maan

De volle maan is het hoogtepunt van de 28-daagse maancyclus. Dit astrologische event brengt een flinke dosis aan maanenergie met zich mee, wat je kunt gebruiken om te manifesteren of om opnieuw in contact te komen met jezelf. Maar wat is een volle maan precies en wanneer is het volle maan?

Wat is volle maan?

Als het volle maan is, verschijnt de maan als een volledige cirkel aan de hemel. Dit gebeurt als de maan aan de andere kant van de aarde staat ten opzichte van de zon. Per jaar komt dit 13 keer voor – iedere keer in een ander dierenriemteken. Daarom brengt iedere volle maan een unieke energie met zich mee.

Voor veel mensen kan de volle maan een intense periode zijn. De maan laat ons zien hoe dingen in het leven kunnen transformeren en de volle maan is hier het hoogtepunt van. De volle maan draait voor velen dan ook om afsluiting. Je zou een afsluiting namelijk kunnen zien als een transformatie of brug naar een nieuw begin. De volle fase van de maan wordt vaak gebruikt als een moment om dingen los te laten die je niet langer dienen. Dit kunnen gewoonten en eigenschappen zijn, maar ook vriendschappen of overtuigingen.

Hoe beïnvloedt de volle maan ons?

Je bent niet de enige die denkt dat de volle maan je slaap verstoort, je krankzinnig of simpelweg ‘niet jezelf’ laat voelen. En hoewel het idee dat de maancyclus mensen kan beïnvloeden is afgewezen door de moderne wetenschap, zijn er onderzoeken die aantonen dat de maancyclus invloed heeft op onze slaap.

Uit een onderzoek uit de Elsevier bleek dat de proefpersonen een paar dagen voor de volle maan minder snel in slaap vielen. En in de nacht van de volle maan hadden deze mensen gemiddeld 30% minder diepe slaap, lagere melatoninelevels en sliepen ze 20 minuten korter.

Verschillen tussen mannen en vrouwen

De volle maan beïnvloedt de slaap van mannen en vrouwen op een andere manier. Dit onderzoek uit 2015 heeft aangetoond dat vrouwen een aantal dagen voor de volle maan minder slapen en minder REM-slaap hebben, terwijl mannen juist meer REM-slaap hebben als de volle maan nadert.

Theorieën over de volle maan

Hoewel artsen en filosofen de volle maan vroeger de schuld gaven van veranderingen in gedrag, is er nooit wetenschappelijk bewezen dat de maancyclus daadwerkelijk mensen beïnvloedt.

Toch bestaan er veel theorieën over waarom de volle maan effect op ons heeft, van astrologische redenen tot het feit dat er meer licht is tijdens een volle maan. Een ander gegeven is dat de maan – het maakt niet uit in welke fase – de waterstanden beïnvloedt. Omdat mensen voor 70% uit water bestaan, en de maan controle heeft over het water, kunnen we daarom een bepaalde aantrekkingskracht voelen.

volle maan

Wanneer is het volle maan?

Hieronder vind je een overzicht van de dagen waarop de volle maan te zien is in 2024: 

 • Volle maan in Leeuw
  25 januari 2024 – 18:53 uur
 • Volle maan in Maagd
  24 februari 2024 – 13:30 uur
 • Volle maan (met maansverduistering) in Weegschaal
  25 maart 2024 – 08:00 uur
 • Volle maan in Schorpioen
  24 april 2024 – 01:48 uur
 • Volle maan in Boogschutter
  23 mei 2024 – 15:52 uur
 • Volle maan in Steenbok
  22 juni 2024 – 03:07 uur
 • Volle maan in Steenbok
  21 juli 2024 – 12:16 uur
 • Volle maan in Waterman
  19 augustus 2024 – 20:25 uur
 • Volle maan (met gedeeltelijke maansverduistering) in Vissen
  18 september 2024 – 04:34 uur
 • Volle maan in Ram
  17 oktober 2024 – 13:26 uur
 • Volle maan in Stier
  15 november 2024 – 22:28 uur
 • Volle maan in Tweelingen
  15 december 2024 – 10:01 uur

Hoe werk je met de volle maan?

Volgens astrologen is de volle maan de tijd van verwezenlijking, terwijl de nieuwe maan in het teken staat van het zetten van intenties om op te bouwen naar de volle maan. Zodra de maan op haar hoogtepunt is, kun je de intenties manifesteren die je de afgelopen twee weken tijdens de nieuwe maan hebt gezet.

Door tijdens of een paar dagen voor de volle maan een ritueel of meditatie te doen, versterk je het effect van je ritueel door de energie van de volle maan.

Rituelen tijdens de volle maan

Dit zijn verschillende rituelen die je kunt proberen tijdens de volle maan:

1. Een volle maan bad

Jezelf onderdompelen in water is een goede manier om de connectie met de maanenergie te voelen. Maak een warm bad voor jezelf, doe er wat badolie in en steek kaarsen aan. Gebruik bijvoorbeeld een kaars in de kleur van het dierenriemteken waar de volle maan op dat moment staat. Je kunt je intenties voor de volle maan uitspreken terwijl je een visualisatie oefening doet. Visualiseer bijvoorbeeld hoe het licht van de volle maan je de kracht geeft om hetgeen los te laten wat je niet meer dient.

volle maan bad

2. Volle maan meditatie

Volle maan is een perfecte tijd om te mediteren, zeker als je zelf intenties hebt gezet. Je kunt een volle maan meditatie doen voor elk van de rituelen in dit rijtje om jezelf in de juiste mindset te brengen.

Kies zelf een intentie of volg bijvoorbeeld een geleide meditatie. Iedere volle maan verschijnt er een nieuwe volle maan meditatie op het YouTube-account van Meditation Moments die je live kunt meedoen. De volle maan meditaties worden gegeven door Michael Pilarczyk en zorgen ervoor dat je je energie oplaadt en verbinding maakt met anderen en jezelf.

3. Kristallen opladen

Als je kristallen hebt, dan is de volle maan een perfect moment om deze schoon te maken en op te laden. Het enige wat je hoeft te doen is je kristallen onder het licht van de volle maan leggen.

4. Loslaten

De volle maan wordt vaak geassocieerd met loslaten en laten gaan. Je kunt deze energie gebruiken door een loslaat-ritueel te doen.

Pak pen en papier en schrijf drie dingen op die je los wilt laten. Als je deze dingen hebt opgeschreven, neem je een moment om te visualiseren hoe het voelt als je deze dingen hebt losgelaten. Verbrandt het papier vervolgens buiten onder de volle maan. Wees voorzichtig en zorg ervoor dat het vuur volledig gedoofd is als je terug naar binnen gaat. Eindig je ritueel door de volle maan te bedanken.

loslaten

5. Naar buiten gaan

Wat is een betere manier om de maanenergie te gebruiken dan naar buiten te gaan en het licht van de volle maan in je op te nemen? Door tijd buiten door te brengen ga je de verbinding aan met de natuur en de maan zelf. Je kunt dit combineren met andere rituelen , bijvoorbeeld door buiten te mediteren.

Er zijn ontzettend veel manieren om je te verbinden met de energie van de volle maan. Gebruik de tijd van de volle maan om te vieren en los te laten. Laat de energie zijn werk doen en probeer je geen zorgen te maken.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis