Korte meditaties voor tijdens een drukke dag

Korte meditaties voor tijdens een drukke dag

30 juli 2020
Bewerkt op 9 augustus 2023
korte meditaties

Mediteren hoeft niet moeilijk of lang te zijn. Met een paar minuten per dag merk je al verschil. Juist als je het megadruk hebt en er altijd iets is om te doen, is het fijn om een paar minuten per dag te reserveren voor jezelf. Met onze korte meditaties wordt dit nog makkelijker.

Het clichébeeld rondom meditatie is dat je hiervoor uren in stilte moet zitten omdat je dan pas ‘goed’ mediteert. Maar het tegendeel is waar. Mediteren hoeft echt niet lang te duren om effect te hebben. Al na een paar minuten mediteren kun je je beter voelen.

Hoe kun je kort mediteren?

Wij weten ook dat niet iedereen zeeën van tijd heeft. Daarom hebben we speciale korte meditaties gemaakt van 3 tot 5 minuten. Mediteren is namelijk een manier om even uit te tunen, in te tunen bij jezelf en stil te zijn. En juist als je druk aan het werk bent is dit soms hard nodig.

Het maakt niet uit op welk moment je een korte meditatie doet. Of het nu direct na het opstaan is, voordat je naar je werk gaat of tijdens een drukke dag. De beste tijd om te mediteren is de tijd die voor jou het beste werkt. Het enige wat je nodig hebt voor een korte meditatie is een paar minuten van je tijd, een fijne omgeving en een plek om te zitten of liggen.

Gratis korte geleide meditaties voor tussendoor

In de Meditation Moments App staan talloze korte geleide meditaties die je ’s ochtends kunt doen, als pauze overdag of ’s avonds voor het slapen. Nog nooit gemediteerd? Juist dan zijn deze korte meditaties fijn om mediteren mee uit te proberen.

Ben je nieuwsgierig geworden? Hieronder vind je twee voorbeelden van ‘korte break’ meditaties. Dim de lichten, zet je koptelefoon op en ga er lekker voor zitten. Relaxed word je er zeker van.

Korte meditatie | 5 minuten dankbaarheid

Deze krachtige, korte meditatie oefening duurt slechts 5 minuten en kun je op elk moment van de dag doen. Het is een meditatie gericht op dankbaarheid waarmee je nét wat meer bewust wordt van alle mooie dingen om je heen. Doe het ’s ochtends na het wakker worden, tijdens de pauze van je werk of tijdens een wandeling (dat laatste kan ook erg fijn zijn).

Dankbaarheid voelen is een goede manier om je te blijven verwonderen over de mooie en fijne dingen in het leven. Als je regelmatig dankbaar bent zul je merken dat je je een stuk beter gaat voelen.

Korte meditatie | Focus op dit moment

Met deze korte meditatie oefening van 4 minuten breng je jouw gedachten weer terug naar het nu. Dit is vooral fijn om te doen als je merkt dat je je slecht kunt concentreren, bijvoorbeeld als je aan het werk bent. Na het nemen van een korte break – waarbij je je vooral richt op je lichaam en ademhaling – kun je daarna weer full focus knallen.

Zelf mediteren? Meer focus in 45 seconden met deze korte mindfulness meditatie

In plaats van een geleide meditatie kun je er ook voor kiezen om zelf te mediteren. Je kunt in stilte zitten of de technieken toepassen die je in bovenstaande geleide meditaties hebt geleerd. Door slechts 45 minuten te mediteren kun je al meer rust en focus ervaren:

  1. Sluit je ogen. Hierdoor sluit je je letterlijk af van de buitenwereld en ‘verplicht’ je jezelf om naar binnen te keren en je andere zintuigen te gebruiken.
  2. Richt je op je ademhaling. Breng je aandacht naar de lucht die je neus in en uit gaat. Je hoeft niet anders te gaan ademhalen; focus je enkel op hoe het nu is. Doe dit voor een paar in- en uitademingen.
  3. Focus op je lichaam. Blijf rustig doorademen en breng je focus naar je lichaam. Welke sensaties voel je in je lichaam? Heb je het koud? Warm? Heb je ergens pijn of jeuk? Je hoeft hier niets van te vinden. Observeer het alleen.
  4. Kom weer terug. Adem nog een keer in en uit en doe rustig je ogen open. Kom weer terug in het nu, rustig en zonder haast. Vervolg je dag.
Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

De momenten dat je te druk bent om te mediteren, zijn juist de momenten waarop je dit het meeste nodig hebt. Je hoeft niet lang te mediteren. Een korte meditatie van 3 minuten zorgt al voor meer ontspanning.

Heeft een korte meditatie effect?

Een 1-minuut meditatie kan al zorgen voor meer rust in je hoofd. En een meditatie van 5 minuten helpt al bij het verminderen van stress, het verbeteren van je stemming en het versterken van je immuunsysteem.

Waar vind ik korte meditaties?

In de Meditation Moments app vind je meditaties vanaf 3 minuten. Deze korte, geleide meditaties kun je op ieder moment van de dag doen. Perfect voor een kleine pauze.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis