Hoe creëer je een fijne meditatieroutine?

Hoe creëer je een fijne meditatieroutine?

30 juni 2020
Bewerkt op 3 juli 2024
meditatieroutine

Mediteren is erg krachtig en heeft veel gezondheidsvoordelen, vooral als je dit regelmatig doet. Heb jij van mediteren al een gewoonte gemaakt? Zo creëer je een fijne meditatieroutine.

Wat is een gewoonte?

Voordat we het gaan hebben over een meditatieroutine, is het belangrijk om wat dieper in te gaan op gewoontes. Een gewoonte is iets wat je automatisch doet, zonder hier nog bewust bij stil te hoeven staan. Dit gaat vaak om onbewuste handelingen.

Je kunt goede en slechte gewoontes hebben. Voorbeelden van slechte gewoontes zijn nagelbijten, roken of te veel snoepen bij stress. Je kunt je voorstellen dat het moeilijk is om deze gewoontes positief te veranderen, juist omdat ze bijna een tweede natuur zijn geworden.

Maar dit betekent ook dat positieve gewoontes moeilijk te doorbreken zijn. En dat is heel krachtig! Als je van mediteren een gewoonte hebt gemaakt, doe je dit automatisch en zonder er bewust bij na te denken. Het voelt dan waarschijnlijk raar als je het een keertje níet hebt gedaan.

Wanneer wordt iets een gewoonte? 

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het ontstaan en creëren van gewoontes. Een van die onderzoeken is gedaan door University College London. Uit dit onderzoek bleek dat je een gewoonte in minimaal 21 dagen kunt aanleren. Toch betekent dit niet dat iets altijd een gewoonte is na 21 dagen.

Pas na ongeveer 66 dagen is de kans groot dat zo’n gewoonte ook een automatisme is geworden. Wil je elke dag mediteren en houd je dit dus 66 dagen vol? Dan is de kans groot dat je van mediteren een positieve gewoonte hebt gemaakt.

Maar ook dat zegt niet alles. Uit hetzelfde onderzoek van University College London blijkt namelijk ook dat de tijd die staat voor het aanleren van een gewoonte verschilt per persoon. Sommige mensen zullen ergens binnen 21 dagen al een gewoonte van gemaakt hebben, maar bij anderen kan het soms zelfs 250 dagen duren.

Wil je van mediteren een serieuze gewoonte maken? Stel dan een realistisch doel voor jezelf. Je doel kan bijvoorbeeld zijn: “Ik ga het komende halfjaar gebruiken om van mediteren een gewoonte te maken.” Dan is de kans groot dat de gewoonte ook echt blijft, levenslang.

Begin met de eerste stap 

Het moeilijkste onderdeel van aan iets nieuws beginnen is het zetten van de eerste stap. Boeddha had het hier al over: ‘starten is essentieel om dingen voor elkaar te krijgen’.

Morgen ga ik beginnen… Hoe vaak heb je een project willen starten of goede gewoonte willen implementeren, terwijl het je maar niet lukte om eraan te beginnen?

Om iets echt van de grond te kunnen krijgen móet je de eerste stap zetten.

Zorg ervoor dat deze eerste stap simpel en laagdrempelig is. De eerste stap om van meditatie een gewoonte te maken kan bijvoorbeeld zijn dat je de meditatie uitzoekt die je vandaag wilt doen. Of nog beter: dat je een meditatie uitzoekt die je nú al in de komende 5 minuten kunt doen.

vrouw in de zee

Hoe creëer je een meditatieroutine?

Kortom, om ergens een gewoonte en automatisme van te maken moet je het wel echt dóen en net zo lang volhouden tot het bijna vanzelf gaat.

Een manier om dit te doen is door een meditatieroutine te creëren. Als onderdeel van een meditatieroutine kun je uiteindelijk ook andere gewoontes gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het doen van ademhalingsoefeningen of het gebruiken van affirmaties.

1. Kies een vast tijdstip

Je kunt ergens het beste een gewoonte van maken als je dit elke dag (of elke week, net wat jij wilt implementeren) op een vast tijdstip doet. Als je dit niet inplant, is het ‘gevaar’ namelijk dat je de hele dag druk bezig bent en uiteindelijk nooit de tijd vindt om te mediteren. Voor veel mensen zijn de ochtend (net na het opstaan) of de avond (vlak voor het slapengaan) fijne momenten om te mediteren.

2. Kies een vaste plek

Kies een vaste plek waar je naartoe kunt gaan als je wilt mediteren. Dit maakt het makkelijker om te mediteren, omdat je direct in de ‘meditatie-modus’ komt zodra je op deze plek gaat zitten. Dit is bij voorkeur een plek in huis waar je niet gestoord kunt worden en weinig afleiding hebt. Je kunt hier een yogamatje of meditatiekussentje neerleggen.

3. Stel een meditatieherinnering in

Heb je al ontdekt dat je in de Meditation Moments app een meditatieherinnering kunt instellen? Hiermee krijg je op een vast tijdstip een vriendelijke reminder dat je ‘moet’ mediteren. Zo wordt het nog makkelijker om hier een gewoonte van te maken.

Om een meditatieherinnering in te stellen in de app ga je naar ‘instellingen’ > ‘push notificaties’ > ‘meditatieherinnering. Daar kun je de tijd instellen waarop je dagelijks een herinnering ontvangt om te mediteren.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis trial
Hoe maak je van meditatie een gewoonte?

Om ergens een gewoonte en automatisme van te maken moet je het wel echt doen en net zo lang volhouden tot het bijna vanzelf gaat. Een manier om dit te doen is door een meditatieroutine te creëren:

  • Kies een vast tijdstip
  • Kies een vaste plek
  • Stel een meditatieherinnering in
Hoe lang moet je mediteren om er een gewoonte van te maken?

Volgens onderzoek kun je een gewoonte in minimaal 21 dagen aanleren. Toch betekent dit niet dat iets altijd een gewoonte is na 21 dagen. 

Pas na ongeveer 66 dagen is de kans groot dat een gewoonte ook een automatisme is geworden.

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis