Wat is het doel van meditatie?

Wat is het doel van meditatie?

30 mei 2020
Bewerkt op 3 april 2024
doel van meditatie

Steeds meer mensen mediteren en ervaren de positieve effecten. Maar waarom zou je moeten mediteren? Wat is het doel van meditatie?

Wat is het doel van meditatie?

Wat veel mensen denken is dat je tijdens mediteren je hoofd helemaal leeg moet maken. Iets waar veel mensen naar verlangen, maar waarom mediteren best een ver-van-je-bedshow kan lijken. Want hoe denk je nergens aan? Gedachten zijn er altijd en overal.

Je hoofd vrij maken van gedachten is niet het doel van meditatie. Het is niet zo dat je tijdens meditatie nergens aan mag denken. Gedachten mogen er gerust zijn, maar je laat je er niet meer door meeslepen.

Het enige wat je tijdens meditatie doet is naar die gedachten kijken, als wolkjes in de lucht. Je hoeft er niets mee. Dit geeft rust en ruimte. En misschien zie je dan wel hoe mooi de stilte van de blauwe lucht is waar die wolkjes in zweven.

Je aandacht richten op het nu

Wat je tijdens mediatie wél doet, is je aandacht richten op het hier en nu. Door te mediteren word je je bewust van alle gedachten die in je hoofd rondspoken. En daar doe je dan vervolgens niets mee.

Je probeert je hoofd niet leeg te maken of krampachtig aan iets anders te denken. Je laat de gedachten komen, bent je er bewust van en laat ze weer gaan. Zodat je volledig in het ‘nu’ kunt zijn. Hiermee train je om meer in het moment te leven, wat je ook buiten je meditaties kunt toepassen.

‘Meditation is not a way of making your mind quiet. It is a way of entering into the quiet that is already there – buried under the 50,000 thoughts the average person thinks every day.’

Deepak Chopra
Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

Innerlijke vrede en mentaal geluk

Een mooi huis, een snelle auto of een liefhebbende partner. Deze dingen leiden niet automatisch tot geluk. Ook als je alles hebt wat je hartje begeert kun je je nog diepongelukkig voelen. Waar komen innerlijke vrede en geluk dan vandaan?

Als je regelmatig mediteert zul je merken dat gebeurtenissen minder invloed op je hebben. Er ontstaat vrede van binnenuit. Deze krijg je niet door een nieuwe jurk of stuk chocolade. Deze vrede is stabieler, dieper. Het is een ‘peace of mind’ die in onszelf zit en die we kunnen ervaren door meditatie.

En dit vergt vooral oefening. Je kunt mediteren zien als naar de sportschool gaan. Je traint misschien om een sixpack te krijgen, maar je weet ook dat je deze niet na de eerste buikspieroefeningen al hebt. Het vergt training, discipline en doorzettingsvermogen. Zo kun je mediteren ook zien. Na elke meditatie kom je weer een stapje dichte bij die innerlijke rust, vrede en geluk.

Wat levert meditatie op?

Meditatie levert innerlijke vrede op. Het is een eenvoudige methode om je gedachten tot rust te brengen en meer rust in je hoofd te krijgen. Zónder dat je je hier extra voor hoeft in te spannen. 

Wat zijn de effecten van meditatie?

Mediteren heeft invloed op je lichaam én geest. Als je veel onrust of stress ervaart, ervaar je vaak ook lichamelijke klachten. Je rug zit vast, je krijgt last van je nek of je hebt regelmatig pijn in je buik. Door meditatie breng je je hele 'systeem' tot rust. Hierdoor komt je lichaam tot rust, krijg je betere focus, kun je beter slapen, ben je minder angstig of gestrest en voel je je blijer.

Wat is belangrijk bij meditatie?

Bij meditatie is het belangrijk dat je niet vecht tegen je gedachten. Misschien zie je er tegenop om te gaan mediteren omdat je denkt dat je dan nergens meer aan mag denken. Dat is een fabeltje. Je gedachten mogen er zijn, maar je probeert er geen aandacht aan te besteden. Ze drijven gewoon als wolkjes voorbij. 

Hoe lang mediteren voor effect?

Hoe langer je in diepe rust kunt blijven, hoe sterker je de voordelen van meditatie kunt voelen. Maar ook als je een paar minuten mediteert kun je daar al enorme voordelen door ervaren. Veel gebruikers van de Meditation Moments app mediteren een paar minuten per dag en merken al dat ze meer focus hebben, beter slapen en zich blijer voelen.  

Deel artikel

MeditationMoments
Slaap beter en stress minder met Meditation Moments - de #1 app voor meer rust in je hoofd. Meer dan 1 miljoen mensen gingen je al voor!


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis