Zo start je jouw dag met meditatie - zonder dat het je extra moeite kost

Zo start je jouw dag met meditatie - zonder dat het je extra moeite kost

1 september 2020
Bewerkt op 9 augustus 2023
dag starten met meditatie

Aan het begin van 2022 hebben we onderzoek gedaan onder 7597 gebruikers van de Meditation Moments app. Een groot deel van deze respondenten bestond uit gebruikers die meditatie volledig hebben ingepast in hun dagelijkse routine. Vooral de ochtend is het moment waarop zij mediteren omdat het ze meer rust in hun hoofd geeft voor de rest van de dag. Maar hoe hebben zij van meditatie een gewoonte gemaakt? In dit artikel lees je hun beste tips om te mediteren in de ochtend.

1. Mediteer direct als je wakker wordt

‘Ik start de dag met Meditation Moments’ is misschien wel de meestgebruikte zin uit ons onderzoek. Veel gebruikers mediteren direct als ze wakker worden, gewoon als ze nog heerlijk in hun warme bed liggen. Zodra ze hun ogen openen doen ze een meditatie, bodyscan of pakken ze er de ‘voorgestelde meditatie’ van die ochtend bij. Hier hoeven ze dus geen extra momentje voor in te plannen.

Op deze manier begin je je dag in rust en stilte, wat je de rest van de dag met je meeneemt. Zitten de 5, 10 of 15 minuten mediteren erop? Dan start de dag pas echt en kun je gaan douchen, ontbijten of de rest van je ochtendroutine vervolgen. Door dit elke ochtend te doen, elke dag weer, maak je er uiteindelijk een gewoonte van.

2. Zet je wekker eerder

Misschien vraag je je wel af: ‘Waar haal ik de tijd vandaan om nog te mediteren, ik heb al zo weinig tijd ’s ochtends’. Ook hier hebben de respondenten een mooi antwoord op: zet je wekker eerder! Een korte meditatie is beter dan geen meditatie. Maak in de ochtend een paar minuten tijd vrij voor jezelf. Deze ‘extra’ tijd gebruik je vervolgens alleen om te mediteren en je dag met de juiste intentie te beginnen. Een extra tip van onze gebruikers: begin kort, bijvoorbeeld met 3 minuten. Je zult merken dat dit vanzelf langer wordt naarmate je de voordelen van meditatie gaat ervaren.

wekker

3. Stel een dagelijkse herinnering in

Een tip die hierbij aansluit, is om een dagelijkse meditatieherinnering in te stellen. Veel van de Meditation Moments-gebruikers die van mediteren een gewoonte hebben gemaakt, moesten hier in het begin best even aan wennen. Daarom kwam uit ons onderzoek meerdere keren naar voren dat gebruikers vooral in het begin een meditatieherinnering instelden, zodat ze een seintje kregen om te mediteren. Op een gegeven moment werd het zo’n gewoonte, dat dit niet meer hoefde.

4. Mediteer tijdens het douchen of tandenpoetsen 

Heb je geen zin om speciaal tijd vrij te maken voor een meditatie of weet je van jezelf dat dit toch niet gaat lukken? Maak meditatie dan onderdeel van de dingen die je tóch al doet. Waarschijnlijk ben je elke ochtend wel in de badkamer te vinden om je tanden te poetsen of te douchen. Zet op die momenten standaard een meditatie, visualisatie of affirmatietrack aan, gewoon lekker op de achtergrond. Dit zorgt voor genoeg positieve energie voor de rest van de dag, zonder dat het je extra tijd kost.

5. Plan een vast moment tijdens het ontbijt 

‘Voor het ontbijt neem ik een momentje voor mijzelf met een meditatie, waardoor ik de dag in rust kan beginnen.’ Ook deze tip kwam veelvuldig in ons onderzoek naar voren. Ontbijten doe je - hoogstwaarschijnlijk - elke dag. En ook daar kun je gemakkelijk meditatie aan koppelen.

Scrol niet gedachteloos door sociale media, maar zet een meditatie op als je aan het eten bent. Hierdoor eet je tegelijkertijd een stuk bewuster. Ook kun je je ontbijt beginnen of afsluiten met een paar minuten stilte. Als je dit vaak genoeg, leer je jezelf: ontbijten is mediteren. En dan kan het op een gegeven moment zelfs gek voelen als je hebt ontbeten zonder een meditatie.

ontbijt

6. Mediteer tijdens je ochtendwandeling 

Om te mediteren hoef je niet stil te zitten. Dit kun je heel goed wandelend doen! En dat is ook wat veel respondenten van ons onderzoek hebben ontdekt. Vooral degenen die hondeneigenaar zijn en tóch al elke dag naar buiten moeten. Zij maken van dit ‘standaard’ rondje wandelen een meditatief momentje door een affirmatie op te zetten of naar rustgevende muziek te luisteren.

Neem tijdens jouw volgende ochtendwandeling eens een koptelefoon of oortjes mee en zet een fijne meditatie of affirmatie aan. En wist je dat er ook speciale wandelmeditaties zijn? Deze zijn heel bewust gemaakt om te beluisteren tijdens het wandelen.

7. Mediteer onderweg

Reis jij elke ochtend naar je werk, met de auto of het openbaar vervoer? Ook daar kun je een meditatiemomentje aan koppelen. Natuurlijk is het niet verstandig om je ogen te sluiten tijdens het autorijden, maar affirmaties werken hierbij wel heel goed. Deze kun je prima hardop herhalen (niemand die het hoort). 

Reis je juist met de bus of trein? Ook dan kun je affirmaties of meditaties opzetten. Zet lekker je koptelefoon op of doe oortjes en doe – als je dat prettig vindt – je ogen dicht. Zo kun je je een paar minuten even helemaal afsluiten van de buitenwereld en de drukte om je heen.

Probeer Meditation Moments 7 dagen gratis
Start gratis proefperiode

Jouw dag starten met meditatie zorgt voor rust in je hoofd. En dat neem je de rest van de dag met je mee! Je voelt je positiever, rustiger en gelukkiger. Ga jij de voordelen ook ervaren?

Hoe maak je een gewoonte van mediteren in de ochtend?
  1. Mediteer direct als je wakker wordt
  2. Zet je wekker eerder
  3. Stel een dagelijkse herinnering in
  4. Mediteer tijdens het douchen of tandenpoetsen
  5. Plan een vast moment tijdens het ontbijt
  6. Mediteer tijdens je ochtendwandeling
  7. Mediteer onderweg
Waarom is mediteren in de ochtend goed?

In de ochtend is je geest nog fris en heb je de tijd om ongestoord een momentje voor jezelf te nemen. Voor veel mensen voelt het alsof de rest van de wereld dan nog niet wakker is. Een ochtendmeditatie helpt je om bewuster te worden en je geest tot rust te brengen voor je aan de dag begint.

Deel artikel

MeditationMoments
De app voor meer rust in je hoofd, minder stress, inspiratie en veel ontspannende momenten. Met tientallen meditaties voor elk moment van de dag.


Probeer Meditation Moments Premium 7 dagen gratis