Meditatie app

Beginnen met mediteren

Wil je mediteren met de Meditation Moments app maar roept het gebruik van een meditatie app nog vragen bij je op? Misschien is alles nieuw voor je, maar misschien heb je al ervaring met mediteren en ben je benieuwd naar wat er allemaal nog meer mogelijk is. Wat je situatie ook is, we zijn hier om je te helpen.

Er zijn ontelbaar veel soorten meditaties, van mindfulness meditatie tot slaapmeditatie. En er zijn ook tal van manieren waarop je kunt mediteren. Maar hoe weet je hoe je moet mediteren? Gelukkig bestaat daar de Meditation Moments app voor!

Een meditatie app gebruiken is een goede manier om jouw meditatieproces te kickstarten. Je hoeft je geen zorgen te maken over waar je moet beginnen of wat je precies moet doen. De app begeleidt je tijdens het volledige meditatieproces.

beginnen-met-mediteren_wide@2x.png

Wat is meditatie?

Meditatie is een eeuwenoude methode uit India waarmee je je bewustzijn traint. Tijdens een meditatie observeer je je gedachten, zonder deze te beoordelen. Je laat je gedachten eigenlijk als wolkjes passeren. 

Hoewel meditatie een simpele methode is, zijn de voordelen enorm. Meditatie leert je om bewuster te worden van je gedachten, zodat je er beter mee om kunt gaan. Uiteindelijk zorgt dit voor minder stress en angst en verbetert het je algehele geluksgevoel.

Wat is een meditatie app?

Een meditatie app is een mobiele applicatie waarmee je zelf kunt mediteren. Dit kan dus waar en wanneer jij maar wilt. De app biedt begeleiding, wat het meditatieproces makkelijker maakt. Hoewel je bij meditatie misschien niet direct aan technologie en een koptelefoon denkt, werken meditatie apps geweldig om jezelf een nieuwe gezonde vaardigheid aan te leren.

Sinds 2015 zijn er wereldwijd meer dan 2500 meditatie apps gelanceerd. Ieder met zijn unieke kenmerken. De verschillen kun je vaak vinden in de prijs, de content en gebruiksvriendelijkheid.

De meeste meditatie apps bieden vooraf opgenomen meditaties (met een vrouwelijke of mannelijke stem die het meditatieproces uitlegt) en geluidseffecten. Zo zijn alle meditaties en muziektracks uit de Meditation Moments app uniek geproduceerd door een team van designers, programmeurs en componisten. Veel van de meditaties zijn ingesproken door Michael Pilarczyk.

Bij gratis meditatie apps heb je vaak gelimiteerde toegang tot de content, terwijl je bij betaalde apps een ruim aanbod hebt met verschillende soorten meditaties en experts. De Meditation Moments app heeft ruim 200+ geleide meditaties, muziektracks en ademhalingsoefeningen waarvan je een groot deel gratis kunt gebruiken.

Wat-is-meditatie.jpeg

Waarom een meditatie app gebruiken?

Ervaar je regelmatig stress, heb je weinig energie en slaap je slecht? Dan kan een meditatie app veel voordelen hebben. Misschien heb je al eerder gehoord over de voordelen van meditatie, maar het kan ook zijn dat dit allemaal nieuw voor je.

Uit veel onderzoeken komt naar voren dat regelmatig mediteren angst en depressie vermindert. Met een meditatie app vol meditaties, ademhalingsoefeningen en muziektracks in je broekzak kun je dus jouw fysieke en mentale welzijn verbeteren.

Maar ook als je gewoon even tot rust wilt komen of wilt genieten van een momentje voor jezelf, is het fijn om een app te hebben waarmee je met één druk op de knop de rust kunt opzoeken.

Start je dag bijvoorbeeld met een ochtendmeditatie of sluit je dag af met een avondmeditatie. Maar er zijn ook tal van meditaties die je tussendoor kunt doen. Doe een paar ademhalingsoefeningen tijdens een korte break voor nieuwe energie of kom even helemaal tot rust met een fijne ontspanningsmeditatie.

Wat is een goede Nederlandse meditatie app?

Hoewel er veel Engelstalige meditatie apps op de markt zijn (de bekendste zijn Calm, Headspace en Insight Timer), is het aanbod aan Nederlandse meditatie apps nog klein.

In 2018 is de Meditation Moments app ontwikkeld en we kunnen wel zeggen dat we dé Nederlandse meditatie app zijn. Meer dan een miljoen mensen hebben de Meditation Moments app gedownload en we worden beoordeeld met gemiddeld 4,9 sterren uit 30K beoordelingen op iOS en Google Play.

De app is volledig in het Nederlands, maar heeft ook een internationale versie. Een groot deel van de meditaties zijn ingesproken door mindset- en minfulnesscoach Michael Pilarczyk.

mockups-combinatie-4.png

Hoe gebruik je de Meditation Moments app?

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt mediteren met de Meditation Moments app:

Mediteer met geleide meditaties

De Meditation Moments app heeft meer dan 200 geleide meditaties die voornamelijk ingesproken zijn door Michael Pilarczyk. Het volgen van zo’n geleide meditatie helpt je om in alle omstandigheden te ontspannen, ook als je veel weerstand voelt. Je wordt als het ware aan de hand meegenomen door de hele meditatie heen. Welk moment van de dag je ook mediteert. Zo hebben we geleide meditaties in de volgende categorieën: Start je dag, Slaap lekker, Inspiratie, Kids, Ontspanning, Affirmaties en Visualisatie.

Ontspan op elk moment van de dag

Je kunt de Meditation Moments app gebruiken waar en wanneer je maar wilt. Of je nu de dag wilt beginnen met een meditatie voor meer energie of de dag wilt afsluiten met een ontspannende avondmeditatie. Het maakt niet uit of je 3 of 30 minuten de tijd hebt. De Meditation Moments app heeft een passende meditatie voor ieder moment van de dag.

Doe een stiltemeditatie

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om in stilte te mediteren of met alleen muziek op de achtergrond, zonder dat een stem je begeleidt. In dat geval kun je de gong-timer aanzetten, waarbij je zelf de lengte van jouw meditatie en het soort achtergrondmuziek kunt bepalen. Als de timer is afgelopen hoor je vanzelf een zachte gong.

Ontdek jouw meditatie of muziek

Alle content in de app draagt bij aan betere slaap, minder stress en meer energie. Je kunt ook zelf naar een meditatie zoeken die bij je stemming past. Via de ‘ontdekken’ functie kun je zoeken op titel, spreker en onderwerp. Kies bijvoorbeeld voor een korte break als je druk bent of speel een affirmaties meditatie af voor meer zelfvertrouwen.

Ook zijn er wandelmeditaties die je gemakkelijk onderweg kunt doen, muziektracks om bij in slaap te vallen (o.a. white noise en lullabies) en meditaties voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar.

Volg een (beginners)programma

Ben je een beginner? Dan kun je een programma van 6 lessen volgen die je de basis van meditatie uitlegt. Hierin leer je wat meditatie is, maak je kennis met verschillende meditatieoefeningen en krijg je handige tips voor beginnende meditatiebeoefenaars.

Houd je proces bij

Wil je jouw statistieken bijhouden? Ook dat kan. Zo kun je zien hoe vaak je mediteert en krijg je inzichten in je trends. Je ziet bijvoorbeeld op welke tijd je het meest mediteert, hoe lang je gemiddeld mediteert en welke content je het meest beluistert. Dit kan zorgen voor extra motivatie.

beginnen met mediteren-1.jpg

Hoe kun je leren mediteren?

Hoe regelmatiger je oefent met mediteren, hoe meer voordelen je zult merken. Je kunt al positieve effecten merken door af en toe een korte meditatie van een aantal minuten te doen.

Als je mediteert met de Meditation Moments app, is het fijn om een rustige omgeving op te zoeken. Dit kan je slaapkamer zijn, de woonkamer of ergens buiten waar je ongestoord een momentje voor jezelf kunt nemen. Ook kan het fijn zijn om een koptelefoon of oortjes te gebruiken tijdens een meditatie.

Er is niet één goede manier om te mediteren. Het doel van meditatie is om meer rust in je hoofd te creëren, al is het maar voor een paar minuten. Vaak helpt het om hierbij te focussen op je ademhaling. Dit brengt je in het hier en nu, waardoor je minder snel afgeleid worden door je gedachten. Als er toch gedachten opkomen, laat deze er dan gewoon zijn. Als wolkjes die voorbij passeren. Meditatie leert je om jezelf los te zien van je gedachten, ideeën en emoties.

Op sommige dagen is dit moeilijker dan op andere. Je gedachten racen door je hoofd en het is haast onmogelijk om ze te temmen. Een meditatie app kan je op zo’n moment helpen. Door een geleide meditatie is het makkelijker om je te focussen en word je minder snel afgeleid. En vaak zal de stem je eraan herinneren dat het normaal is om racende gedachten te hebben. Zolang je ze accepteert en ze niet beoordeelt.